Sarajevo: Zašto se 21 godinu ćuti o ubistvu dr Najdanovića?

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Zašto se 21 godinu ćuti o ubistvu dr Najdanovića?

Ubistvo uglednog sarajevskog ljekara Milutina Najdanovića obavijeno je velom tajne punu 21 godinu, a porodica i brojni prijatelji i danas traže razloge zbog kojih je ovaj izuzetni humanista zasmetao bilo kome u ratnom Sarajevu.

Dr Najdanovića su iz njegovog stana u Sarajevu 14. avgusta 1992. iza 21 čas odvela tri naoružana čovjeka u maskirnim uniformama. Njegova supruga, Rikica Najdanović, kćerka poznatog pisca Isaka Samokovlije, tada ga je posljednji put vidjela živog. Dan kasnije njegovo tijelo pronađeno je na gornjem ulazu stadiona "Koševo", a na njemu su se vidjele rane od više hitaca. Pregledom garderobe nisu pronađena dokumenta za identifikaciju, osim jednog pisma sa potpisom "Milutin Najdanović", piše Glas Srpske.

Dr Najdanović bio je poslanik SDS-a u prvoj demokratskoj Skupštini SRBiH, profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i osnivač Torakalne hirurgije u tom gradu. Iza njega ostale su tri kćerke koje ne vjeruju da će ikada biti sprovedena detaljna istraga o ubistvu.

Najmlađa Najdanovićeva kćerka Mirjana Kojić je istakla da je njen otac ubijen samo zato što je bio Srbin i član SDS-a.

Najdanovićeva kćerka Jelica Bokonjić je rekla da je nemoguće da se 21 godinu poslije ne može saznati ko je i po čijoj naredbi ubio njenog oca: „Ni danas se ne zna ništa. Niko nije ni osuđen ni optužen. Ne samo da nema istine, ni pravde o tom monstruoznom ubistvu, već nema ni imena moga oca na spomen-ploči Medicinskog fakulteta u Sarajevu, kojem je dao sve svoje stručno znanje.“

Potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić (SDP), koji je prije rata bio komšija i prijatelj Najdanovića, za ovu porodicu ima samo riječi poštovanja.



„Ne znam ko je i zašto ubio profesora Najdanovića. On i njegova porodica stanovali su dva sprata iznad nas. Sa profesorom Najdanovićem smo razgovarali kod njega u stanu. Iako je bio visoki funkcioner SDS-a prije rata i član delegacije SRBiH u Vijeću republika i pokrajina SR Jugoslavije, odbio je da uzme učešće u ratu. Ostao je u Sarajevu i na zvjerski način ubijen. Moja majka se našla na usluzi gospođi Rikici Najdanović. Bili smo 30 godina komšije i kako drugačije se treba odnositi prema komšijama, nego kao prema najbližima“, kazao je Pudarić i dodao da je ubistvo ovog uglednog Sarajlije samo još jedno u nizu surovih i besmislenih ubistava.

„Ubistava poput tog u Sarajevu je bilo više. Očigledno je da je trebalo prikriti počinioce i da oni nisu radili po nekom sopstvenom hiru ili nahođenju. Čini mi se da ćemo teško doći do istine, sve dok oni koji su odgovorni, izvršioci i nalogodavci ili bilo ko iz tog lanca, zauzimaju bilo koje značajnije funkcije bilo gdje u BiH.“

Na pitanje da li smatra da su ljudi iz tog ratnog miljea, koji su na neki način saučesnici u Najdanovićevom ubistvu, i danas na političkoj sceni BiH, Pudarić je rekao da je "siguran da ih ima još". Na pitanje da li zna gdje je grob profesora Najdanovića, Pudarić je odgovorio "nažalost, ne".

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Glasu Srpske u kazali da imaju saznanja o zločinima nad ljekarima u Sarajevu, pa i ubistvu Milutina Najdanovića. „U toku su operativne provjere, da bi, eventualno, bila potvrđena i produbljena postojeća saznanja“, rekli su u SIPA.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo kazali su da postoji formiran krivični predmet zbog počinjenja krivičnog djela ubistva, čiji je izvršilac nepoznat, ali da zbog zaštite istrage nisu u mogućnosti da daju više informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak