Sarajevo: U četvrtak panel diskusija o zdravstvenim uslugama

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: U četvrtak panel diskusija o zdravstvenim uslugama
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) i US Alumni asocijacija u BiH organizirat će drugu panel diskusiju o korištenju sredstava iz fondova za zdravstveno osiguranje građana u FBiH.

Panel diskusija bit će održana u Sarajevu 9. novembra 2017. godine u prostorijama Kina Kriterion, Obala Kulina bana 2, u 11 sati.

Na panel diskusiji bit će govora o temama: Kakvo je naše zdravstvo, da li su moguća poboljšanja i koje korake treba preduzeti da bi do tih unapređenja došlo, zašto nije moguće realizovati neke zdravstvene usluge u BiH i da li smo u tom slučaju svjedoci „organizovanog prikupljanja novca“ za plaćanje usluga u inostranstvu.

Također, govorit će se o temama: Kakav je zdravstveni status bosanskohercegovačke populacije i kakav je zdravstveni sistem koji nam stoji na raspolaganju, da li se svi raspoloživi zdravstveni resursi racionalno koriste, da li se zdravstevni sistem provodi na načelima solidarnosti, dostupnosti i cjelovitog pristupa, u skladu sa zakonima o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, bez obzira na starost, pol, vjersku i etničku pripadnost, da li osigurana lica u svim kantonima Federacije BiH ostvaruju jednaka prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, da li bi sistem bio efektivniji kada bi se individualna i korporativna izdvajanja regulisala konkretnim zakonskim rješenjima.

Događaj će okupiti predstavnike relevantnih institucija, organizacija civilnog društva i građana. O ovoj temi govoriće: sekretarica Federalnog ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk, direktor Poliklinike FM Željko Mišanović, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Senad Huseinagić, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH Zahida Binakaj, sekretarica Saveza paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Elvira Bešlija, predsjednik Udruge “Futura” Marin Bago, predstavnik Domova zdravlja Sarajevo Edo Selimić. Moderator javne diskusije bit će Bakir Nakaš.

Zaključci i prijedlozi sa ovog događaja biće upućeni Ministartsvu zdravlja FBiH kao i predstavnicima političkih partija u Parlamentu FBiH, kao kvalitativni doprinos organizacija civilnog društva u obezbjeđenju kvalitetnijih zdravstvenih usluga.

Drugu iz serije javnih debata podržao USAID, finansijskom podrškom kroz Projekat održivosti civilnog društva (CSSP), saopćeno je iz Centra za promociju civilnog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak