Sarajevo, 40 godina nakon Olimpijade: 'Olimpijski duh još živi'

7
FENA

Godine 1984. grad Sarajevo bio je centar svijeta - Sarajlije su živjele za Zimske olimpijske igre, olimpijci živjeli takmičenja, a milioni ljudi iz svojih domova pratili najbolju organizaciju Olimpijade iz Sarajeva.

Četiri decenije nakon zlatnog doba Sarajeva, direktni učesnici sarajevske olimpijade, brojni gosti i olimpijci, Sanda Dubravčić Šimunjak, Jure Franko, Katarina Witt, Bojan Križaj danas su opet posjetili Sarajevo povodom obilježavanja 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara.

Dobrodošlicu olimpijcima i gostima na konferenciji za medije poželjeli su gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, predsjednik Olimpijskog komiteta (OK) BiH Izet Rađo, specijalni savjetnik predsjednika Međunarodnog OK i direktor Fonda "Olimpijska solidarnost" Mere Miro, te zamjenik gradonačelnice Samir Avdić. Svi su izrazili želju da olimpijski duh traje vječno.

Počeo spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

Karić je zahvalila olimpijcima na dolasku kako bi obilježili 40. godišnjicu olimpijade, kako bi zajedno oživjeli olimpijski duh, da se prisjete lijepih vremena, ali i da daju poticaj mladim generacijama sportista da ostvaruju vrhunske rezultate.

"Pamtimo i uživamo u olimpijskom naslijeđu, ali zajednički stvaramo nove vrijednosti", poručila je Karić.

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Press povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

U tom smislu je i Ademović poručio građanima BiH i grada Sarajeva da zaista Olimpijski komitet BiH i Grad Sarajevo uživaju respekt u međunarodnom svijetu sporta i imaju podršku, što je motivacija da nastave raditi.

"Spremni smo ponovo surađivati sa Gradom Istočno Sarajevo kako bismo 2032. godine dobili domaćinstvo Youth Olympic Games-a i ponovo bili centar svijeta", kazao je Ademović.

Shodno tome, Olimpijski komitet BiH je snažan partner Gradu Sarajevu, u očuvanju sjećanja na Olimpijadu, ali, kako je Rađo obećao, i u podršci inicijativama za nove velike sportske manifestacije u budućnosti.

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Press povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

"Olimpijski komitet zajedno s Gradom Sarajevom, sutra s Gradom Istočno Sarajevo i svim zvaničnicima u BiH, nadam se da ćemo dijeliti zajedničku viziju, a to je da budemo domaćini jednog velikog olimpijskog takmičenja koje bi se moglo dogoditi 2032. godine, a to su Zimske olimpijske igre mladih u Sarajevu", rekao je Rađo i dodao da za to ima podršku zvaničnika Međunarodnog i Evropskog olimpijskog komiteta.

Tu podršku potvrdio je Mere Miro, jer, kako je rekao, velika je privilegija da je olimpijski duh ostao u Sarajevu sve ove godine.

"To sam vidio kroz razne aktivnosti. To je bilo jasno i kada ste prije nekoliko godina veoma uspješno organizovali Evropski olimpijski festival mladih (EYOF). Vjerujemo da se sportaši, ali i sport mogu koristiti kao društveni faktor kohezije solidarnosti i zajedništva i to je ono u što sam se i danas uvjerio. Hvala vam što ovaj olimpijski duh držite ne samo u gradu, već i u svom srcu", poručio je Miro.

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Press povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

Olimpijci Sanda Dubravčić Šimunjak, Jure Franko, Katarina Witt i Bojan Križaj su kazali da im je bila izuzetna čast učestvovati u Olimpijskim igrama 1984. godine. To je za njih bio dan kada su osjetili zajedništvo, dan kada je Sarajevo živjelo za otvaranje Zimskih olimpijskih igara, te "kako je i Bog dan prije početka poslao snijeg kojeg su svi sa nestrpljenjem iščekivali".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak