SAD ulaže 500.000 dolara za nove izborne tehnologije u BiH

2
Radiosarajevo.ba
SAD ulaže 500.000 dolara za nove izborne tehnologije u BiH

Vlada Sjedinjenih Američkih Država ulaže 500.000 dolara (896,330 KM) kao podršku Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) u provedbi pilot-projekta primjene novih izbornih tehnologija na općinskim izborima u Bosni i Hercegovini u oktobru 2024. godine.

Cilj je pripremiti BiH za primjenu ove tehnologije u punom obimu na općim izborima 2026. godine. Inicijativa je dio projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Podrška izbornom integritetu u BiH, (USAID SEI) čija provedba je počela u oktobru 2023. godine kao podrška izbornim reformama koje će izborni sistem BiH uskladiti s međunarodnim standardima i najboljim demokratskim praksama, saopćeno je iz USAID-a.

"Predano podržavamo slobodne, poštene i transparentne izbore u BiH, kako bi glasovi svih građana i građanki imali jednaku vrijednost prilikom biranja njihovih dužnosnika i time dodatno ojačali put BiH ka članstvu u EU. Nove tehnologije koje uvodimo omogućit će biračima u BiH da iskuse proces glasanja sličan onom na koji su navikli, ali uz smanjenu mogućnost greške i prevara tokom brojanja glasova i bolji integritet izbornog procesa u cjelini", kazala je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Lionel Messi na udaru: Slavnom fudbaleru vandalizirana kuća na Ibizi

Pilot projekt će testirati korištenje optičkih skenera koji direktno prenose rezultate glasanja sa 145 biračkih mjesta u bh. općinama Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor. Lokacije su odabrali USAID i CIK kako bi osigurali statistički relevantan uzorak općina i biračkih mjesta koja demografski i politički odražavaju BiH. Dobavljač skenera je Smartmatic, kompanija za izbornu tehnologiju.

Ovaj projekt je rezultat dugogodišnjeg zagovaranja i provedbe ključnih preporuka koalicije Pod Lupom koje su odraz želja birača u BiH. Posmatrači koalicije Pod Lupom, koju čine domaće organizacije civilnog društva, bit će prisutni na svim biračkim mjestima gdje se projekt provodi i proći će posebnu obuku za posmatranje i izvještavanje.

Da li će biti novca za nadolazeće izbore u Bosni i Hercegovini?

"Pod Lupom je odavno prepoznao i promoviše prednosti korištenja novih tehnologija na izborima u BiH. Mislim da imamo preduslove za najpoštenije izbore u BiH do sada", rekao je Dario Jovanović, predsjednik koalicije.

Uvođenje nove tehnologije je dio USAID-ovog četverogodišnjeg projekta, vrijednosti 5,5 USD koji podržava integritet izbora. Osim pilot projekta, USAID SEI će pružati široku podršku izbornim organima u procesu organizacije i provođenja izbora, uključujući strateško planiranje, jačanje kapaciteta, obuku o izbornim procesima i informisanje i podizanje nivoa svijesti birača. Podržat će i civilno društvo uključeno u posmatrački proces osiguravši inovativne digitalne alate otvorenog koda u partnerstvu s koalicijom Pod Lupom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak