Sabina Ćudić poručila građanima RS: Između vas i milijardu eura iz EU stoje vaši predstavnici vlasti

14
Radiosarajevo.ba
Sabina Ćudić poručila građanima RS: Između vas i milijardu eura iz EU stoje vaši predstavnici vlasti

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke, bila je jedna od učesnica sastanka državne većine.

O važnosti samog sastanka je rekla:

"Mislim da je važno što se sastanak desio jer je bilo važno iskomunicirati predstavnicima vlasti iz RS-a da ono što oni percipiraju kao gotovo isključivi interes Trojke ili Federacije BiH, a to je usvajanje državnog budžeta, naprosto nije tako. Da im politika ucjenjivanja za nešto što mora biti normalan, rekla bih čak birokratski proces, neće proći", kazala je Ćudić.

Dnevnik Radija Sarajevo | Faruk Šehić: Društvo nam je bolesno, a "ljekari" se češljaju

Budžet je trenutno uslov da bi se iz EU mogao povući dio sredstava predviđenih za BiH planom rasta koji ukupno iznosi milijardu eura. Tim povodom Ćudić je rekla:

"Jako mi je važno da građani Republike Srpske znaju da između njih i sredstava EU trenutno stoji odbijanje, odnosno ucjenjivanje za usvajanje budžeta koje vrše predstavnici vlasti iz RS-a."

Unatoč tome, Ćudić kaže da su od formiranja vlasti na državnom nivou ipak napravljeni veliki pomaci. Radi se o preporuci za otvaranje pristupnih pregovora, ali i o usaglašavanju 110 od ukupno 113 mjera koje je EU postavila pred BiH kako bi BiH mogla aktivirati sredstva iz plana rasta.

Potvrđeno: Odluka o Rezoluciji na sjednici Generalne skupštine UN-a 23. maja

Ćudić je iznijela i zahtjev Naše stranke za nastavak pregovora na državnom nivou:

"Moraju se razdvojiti ekonomska od političkih pitanja, pod hitno se mora usvojiti ugovoreni budžet, a paralelno s tim možemo razgovarati o svim političkim pitanjima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak