RS se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: "Oni su bili malo pametniji"

3
Radiosarajevo.ba
RS se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: "Oni su bili malo pametniji"

U Banjoj Luci zasjeda Narodna skupština RS koja je počela s pitanja premijeru RS Radovanu Viškoviću.

Šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak je premijera upitao o novom zaduženju RS u iznosu od 210 miliona maraka po kamatnoj stopi od čak 6,1 posto.

"Molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovoliko visoka, ako imamo informaciju da je u maju na Sarajevskoj berzi obavljena emisija obveznica federalne Vlade na šest godina za 3,8 posto", upitao je Crnadak.

Velika fešta u Sarajevu: Rukometaši Bosne osvojili šampionsku titulu

Višković je potvrdio njegove navode ističući da se novo zaduženje radi prema planu koji je usvojila NSRS u novembru prošle godine.

"Kamatna stopa jeste ta koju ste rekli, ali ona je jednostavno ta kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom trenutku postići na finansijskom tržištu RS.

Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu – rekao je Višković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak