Roditelji iz sela Vrbanjci: Dok je nas, ovdje će biti Bosne

Radiosarajevo.ba

Predstavnici roditelja 149 učenika bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Vrbanjci kod Kotor-Varoši koji već dva mjeseca bojkotiraju nastavu u Osnovnoj školi Sveti Sava, tražeći uvođenje nacionalne grupe predmeta, vjeruju da će predstojeći razgovori sa ministrom prosvjete bh. entiteta Republika Srpska (RS) Goranom Mutabdžijom do kraja ove sedmice rezultirati pomacima koji bi doveli do ponovnog početka odvijanja nastave i za povratničku djecu, izvještava novinar Anadolu Agency (AA).

To bi mogli biti prvi konkretniji pomaci ka rješavanju problema školovanja djece bošnjačke nacionalnosti uopće nakon početka bojkota nastave u više općina u entitetu RS, a što je kulminiralo i višesedmičnim okupljanjem učenika i njihovih roditelja pred zgradom Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

Kako je za Anadolu Agency izjavio Nedžad Smajlović, jedan od roditelja iz Vrbanjaca, razgovore sa ministrom Goranom Mutabdžijom očekuju danas ili eventualno u petak. I Vrbanjci su bili pred OHR-om u Sarajevu. Sada su optimisti i vjeruju da će se naći odgovarajuće rješenje.

''Poslali smo zahtjeve ministru Mutabdžiji da smo spremni na dijalog i razgovor, da riješimo problem naše djece u Vrbanjcima. Ja vjerujem da ćemo napraviti pomak u našem dijalogu. Vjerujemo da je i ministar Mutabdžja uvidio da nećemo odustati od naših zahtjeva, što roditelji iskazuju dolazeći pred školu svakodnevno od 8 do 8.30 sati'', rekao je Smajlović za AA.

Roditelji bošnjačke djece u Vrbanjcima, podržavajući stav Smajlovića, ne žele da se politika upliće u školovanje njihovih potomaka. Nisu kaže imali mnogo koristi od probosanskih stranaka. Ne žele ni segregaciju ili podjele među djecom. Ali, od svojih prava neće odustati.

Djeca u Srbiji uče bosanski jezik, a bosanskoj djeci to ne dozvoljavaju

''Minimalni uslovi su bosanski jezik, te adekvatan i obrazovan nastavnik. Na ostalim zahtjevima možemo popustiti, dakle, da oni budu rješavani tokom ove školske godine. Kamo sreće da se pitanje obrazovanja djece riješi na nivou države i da sva djeca u BiH imaju ista prava. Ako naša djeca mogu ići na vjeronauk, mogu ići i na bosanski jezik. Moja djeca 15 godina izučavaju srpski jezik, koji ja poštujem, ali živim u BiH i moje dijete treba pričati bosanski jezik. Bošnjačka djeca u Srbiji sada imaju pravo na svoj nacionalni, bosanski jezik, a moja ovdje, u BiH, nemaju. To je apsurd. Ja se osjećam Bosancem i tražim da moja djeca uče bosanski'', kazao je ovaj otac četvrto djece.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je mjesnu školu u Vrbanjcima koju su zatekli sablasno pustu. Tek nekoliko djece su primijetili pred starom školskom zgradom, ali su se brzo sklonili nakon što su primijetili kamere.

Makadamski put do škole je izrupan, pred školskim ulazom je ogromna lokva. U neposrednoj blizini škole pasu krave! Jasan je to znak da ovdje ni srpska djeca nemaju dobre uvjete za školovanje, te da nadležno ministarstvo u RS ima itekako dosta posla kako bi svih 264 učenika ove škole imali dobro obrazovanje.

Građanin drugog reda

Ružno je, ipak, govori dalje Smajlović za AA, da ''mi kao konstitutivan narod na ovaj način moramo tražiti svoja prava''.

''Baš dođeš u situaciju da kažeš da si građanin drugog reda. Imamo 54 posto učenika bošnjačke nacionalnosti, a tražimo nacionalnu grupu predmeta?! Ne vidim razloga da se pravi pompa od toga. Zbog čega?'', upitao je.

Roditelji iz Vrbanjaca podržavaju zahtjeve roditelja iz Konjević-Polja i drugih sredina u RS, ali odbijaju pojedine glasove o odlasku sa ovih prostora.

''Mi možemo azil tražiti samo za Brazil'', govori Smajlović, te dodaje:

''Bosne ima i bit će je hvala Bogu... Ja sam se, primjerice, vratio 2000. godine, iako sam mogao ostati u Njemačkoj ili u Federaciji BiH. Imam rođaka iz koji se vratio iz Danske. Mogao je ostati, ali je došao na svoje 2002. godine. Mnogo toga nas veže za ove prostore. Vjerujemo u bolje sutra ovdje. Voljeli bismo da naša djeca idu u školu, da se školuju, da se bore za bolje sutra, i entiteta i države. Vjerujem u budućnost BiH na ovim prostorima. Dok je god nas ovdje, bit će i BiH. Radujemo se pobjedama naših reprezentacija, naših Zmajeva, nema druge'', govori Nedžad.

Srbi i Bošnjaci složno za 'Zmajeve'

Smajlović otkriva da su povratnici s radošću pratili nedavnu utakmicu bh. fudbalske reprezentacije. Za reprezentaciju BiH su, kako gotovo ponosno kaže, navijali i lokalni Srbi, što, kako vjeruju, daje nadu u spomenuto ''bolje sutra''. Svi su umorni od teške svakodnevnice i neimaštine koja jednako pogađa i Bošnjake i Srbe.

Bojkot i u drugim dijelovima RS

U Vrbanjcima upozoravaju kako nezadovoljstva ima i u drugim općinama RS poput Doboja, Modriče, Vukosavlja i Teslića.

''Problem je u tome što postoje mjesne zajednice u mnogo općina u RS gdje ima povratnika Bošnjaka, ali su prinuđeni da se sami organiziraju. Vjerovatno je da će biti problema. Njima je obećano da pošalju djecu u školu i da će se problemi riješiti tokom školske godine. Djeca već dva mjeseca idu u školu, a nije riješeno ništa. Nije isključeno da i oni uskoro idu na bojkot'', tvrde u Vrbanjcima.

U Kotor-Varoši 7.000 Bošnjaka

Prema posljednjem popisu, kazao nam je Smajlović, u Kotor-Varoši ima 7.000 Bošnjaka, od ukupno 22 hiljade stanovnika te općine. To mnogim predstavnicima Bošnjaka uopće nije poznato ili tu činjenicu naprosto ignoriraju svodeći svoju politiku, kako smo mogli čuti i u ovom dijelu BiH, na poznatu rutu ''od Baščaršije do Marijin-Dvora''. Bošnjaci u Kotor-Varoši ovih dana obilježili su 21 godinu stradanja na ovim prostorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak