Riješena egzistencija Dnevnog centra za djecu

Radiosarajevo.ba


Poslovi dosadašnjeg Dnevnog centra za djecu koja obavljaju rad na ulici prebačen je u nadležnost KJU Disciplinski centar čime je pravno i finansijski njegovo dalje egzistiranje u cjelosti riješeno, istakao je juče ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić, prilikom  ozvaničavanja njegovog rada u novim prostorijama u ulici Hamdije Čemerlića na Pofalićama.

Ministar Bandić je pojasnio da se donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom, krenulo u sistemsko rješavanje pitanja funkcionisanja dosadašnjeg Dnevnog centra, čija djelatnost će se proširiti novim uslugama socijalne zaštite ove kategorije korisnika kroz stacionarno zbrinjavanje u kriznim situacijama i individualne tretmane što će omogućiti pomoć, brigu i zaštitu ove djece i prevenciju asocijalnog ponašanja. Dodao je i da je Ministarstvo za rad ovog centra u 2013.godini planiralo 241.800,00 KM u Budžetu Kantonu Sarajevo.



Prema riječima direktora Disciplinskog centra Samira Suljagića od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice dobili smo prostor od 200 kvadrata koji je adaptiran i pripremljen za rad s djecom.

U novoj službi prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku, primjenjuju se dva glavna oblika rada – unutar prostorija i na terenu. Rad unutar prostorija Centra obuhvata fizičku skrb, koja podrazumijeva kupanje i hranjenje, odjeću i obuću, ali i psihosocijalni tretman u vidu savjetovanja djece i porodica, edukativnog rada, razvijanja kreativnih sposobnosti i talenata i psihoterapijski rad. U Dnevnom centru djeci se omogućava i ostvarivanja prava kroz povezivanje sa službama socijalne zaštite i drugim institucijama i posredovanje sa institucijama sistema, ali i  bavljenje slobodnim aktivnostima  individualno ili kroz radionice.

Rad na terenu mobilnog tima Centra za socijalni rad KS podrazumijeva posjete naseljima i porodicama u lokalnim zajednicama gdje žive djeca pod rizikom, odlazak na lokacije gdje rade djeca, koordinaciju sa školama, centrima za socijalni rad, zdravstvenim ustanovama, policijom, rad asistenta na terenu i medijatora u lokalnim zajednicama, informisanje šire javnosti o potrebama i načinom života djece pod rizikom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak