Reis Kavazović: Nema manjeg naroda čiji je obraz čist kao obraz Bošnjaka

18
Radiosarajevo.ba

Mi možda jesmo brojčano mali narod, ali iza ovoga naroda, ne postoje mrlje na obrazima, izjavio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović u Jusićima kod Zvornika.

U ovom mjestu, čiji su se stanovnici među prvima nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu organizirano vratili svojim kućama, reisul-ulema je vakufom Islamske zajednice proglasio danas svečano otvorenu džamiju.

"Evropa u kojoj živimo i vrijednosti koje živimo, jeste tlo na kojem smo stoljećima zajedno s drugima, gradili zemlju i slogu. Vjerovatno u Evropi nema manjeg naroda čiji je obraz čist kao što je čist obraz Bošnjaka“, poručio je reisul-ulema.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Nema prepreke

Reis Kavazović: Ne smijemo dozvoliti da se u Sarajevu promoviše prostitucija i nemoral

Istakao je da naselje Jusići kazuje o hrabrosti, prkosu, odvažnosti i odlučnosti našeg naroda da posvjedoči da je "zemlja ispod naših nogu bosanska zemlja, s koje su se i naši preci obraćali Dragom Bogu.”

"Ovaj skup je svjedočanstvo onoga što su naši preci oduvijek znali i što su svojom odlučnošću i ustrajnošću čuvali. Čuvali su svoj toprak i onda kada su iz njega morali odlaziti, noseći ga u srcu i svijesti. Želio sam danas još jednom doći, a bio sam s vama kada ste se vraćali“, kazao je reisul-ulema.

Govoreći o važnosti ovog momenta, reisul-ulema je naglasio da se ponovo nalazimo pred izazovima, kao i 1996. godine, kada su se mještani Jusića odlučili vratiti na svoja ognjišta i time dati svoj doprinos u borbi za dobro naroda i domovine.

"Ovo mjesto je pokazalo da nema prepreke koju Bošnjaci nisu spremni savladati da bi očuvali svoj toprak i da bi, kao i ovdje u Jusićima, uvijek znali ko smo i šta smo i zbog čega jesmo tu gdje jesmo“ , naglasio je reisul-ulema Kavazović.

Dodao je da su Bosnu i Hercegovinu Bošnjaci uvijek znali graditi sa svojim komšijama, i uvijek su ih doživljavali kao sebi bliske, dodao je reisul-ulema.

"Znamo i to da su iza nas duboke rane, nažalost, i od naših komšija. Bez obzira na sve, ovaj dan potvrđuje našu odlučnost da ćemo nastaviti istim putem kojim su išli naši djedovi i pradjedovi stotinama godina“, kazao je reisu-l-ulema.

Prisutnim se danas obratio i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je naglasio da u Jusićima žive muslimani Bošnjaci, čestiti ljudi koji se bore za svoje vrijednosti, vjeru i domovinu.

Predanost i hrabrost

"Vaša predanost i hrabrost je kao svjetlo ovoga vremena. Zato nam je drago da je danas ovdje veliki broj onih koji su došli da vas podrže. Posebno nam je dragocjeno da je ovdje s nama danas naš uvaženi reisul-ulema Husein-ef. Kavazović. On je danima bio s vama u teškim poglavljima naše povijesti. Borio se zajedno s vama, bodrio vas i bio u vašim redovima“, kazao je muftija Fazlović, te istakao smjelost, predanost i nesebičnost onih koji su gradili ovu džamiju.

Brojnim džematlijama i gostima obratili su se i potpredsjednik RS Ramiz Salkić, hafiz Izet-ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, imam džemata Jusići Haris-ef. Pašić i predsjednik Građevinskog odbora Murat Latifović.

Ovom prilikom pročitana su imena 84 vakifa, te su najistaknutijima među njima uručene vakufname.

Tokom agresije na BiH samo u jednom danu srpski zločinci su ubili 50 nevinih osoba ovoga mjesta, a mještani Jusića ističu da ne zaboravljaju svoje šehide te da među njima ima i "Zlatnih ljiljana", komandanata, hrabrih i neustrašivih boraca, čestitih majki i vrijednih porodica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak