Reagovao i 'ponosni' otac: Evo šta je Milorad Dodik rekao o sankcijama protiv svoje djece

6
Radiosarajevo.ba
Reagovao i 'ponosni' otac: Evo šta je Milorad Dodik rekao o sankcijama protiv svoje djece

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik reagovao je na uvođenje sankcija Igoru i Gorici Dodik, njegovoj djeci. 

Kako je Dodik rekao, ovo je plan da se uništi RS, koji im (SAD-u, op.a.) neće uspjeti. Ipak, navodi predsjednik entiteta RS, drago mu je zbog jedne stvari. 

"Drago mi je što su s liste skinuli sina Radovana Karadžića, i vjerovatno u strahu da na toj listi nema djeteta predsjednika RS brže bolje su stavili i mog sina i moju kćer", rekao je Dodik. Podsjetimo, na listi sankcionisanih osoba više nema Aleksandra Karadžića, sina osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. 

Oglasio se iranski vrhovni vođa: "Narod ne treba biti zabrinut"

Ponovo je komentarisao ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini Michaela Murhpyja, te je za njega rekao da "bijesni po Sarajevu". 

"Samo sam iznenađen da u jeku sukoba na Bliskom istoku i Ukrajini, SAD imaju vremena za moju porodicu. Kad smo kod porodica, i sinova i kćeri, meni i svjetskoj javnosti je poznato da je upravo sin američkog predsjednika u središtu korupcionaške afere", rekao je na kraju svoje reakcije Milorad Dodik. 

Iz Ambasade objasnili zašto su SAD uvele sankcije Dodikovoj djeci

Odlukom Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) u SAD-u, Igor i Gorica Dodik su i službeno pod sankcijama. U obrazloženju se navodi kako oni "čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika RS Milorada Dodika" i da "omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja." 

Osim njih kao pojedinaca, sankcije su uvedene i kompanijama koje su u njihovom vlasništvu. Radi se o četiri firme koje se bave različitim sferama ekonomije, a koje su od petka, 20. oktobra, na listi sankcionisanih kompanija OFAC-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak