Reagovala SDA: 'Salkić sigurno neće, ali će Stevandić kad-tad završiti u pritvoru'

5
Radiosarajevo.ba
Reagovala SDA: 'Salkić sigurno neće, ali će Stevandić kad-tad završiti u pritvoru'

Zastupnik Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Rs Ramiz Salkić podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika tog entiteta Milorada Dodika i članova Odbora za proslavu neustavnog 9. januara te drugih neidentificiranih osoba.

Salkićev potez očigledno je razljutio vladajuću kliku u ovom entitetu, a prvi je ekspresno reagirao šef Narodne skupštine Rs-a Nenad Stevandić.

Za njega je krivična prijava "ratnohuškačka politika", a, uz prijetnje, Salkiću je poručio da je "on bliži pritvoru nego bilo ko drugi".

Meteorolozi najavili veliku promjenu vremena: Evo u koje dijelove BiH prvo stiže

Nakon prijetnji Nenada Stevandića oglasila se SDA:

"Prijetnje koje je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić uputio potpredsjedniku SDA Ramizu Salkiću još jednom potvrđuju da vlast RS-a ne odustaje od šovinističke politike koja je dovela do progona nesrpskog stanovništva sa prostora tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Stevandić prijeti Salkiću: "Mogao bi završiti kao Debevec i Osmica"

Stevandićeva nervozna reakcija nakon Salkićeve najave da će na osnovu zaključka Predsjedništva SDA podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i ostalih odgovornih za organizaciju proslave neustavnog praznika 9. januara samo je potvrda ispravnosti tog postupka, ali i potvrda krivične odgovornosti predstavnika vlasti entiteta RS zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i rušenja ustavnopravnog poretka.

Ramiz Salkić sigurno nije 'blizu pritvoru' zbog podnošenja krivične prijave, ali bi upravo Stevandić trebao kad-tad tu završiti, i to ne samo zbog eventualne uloge u organizaciji proslave 9. januara već i zbog brojnih optužbi za učešće u ratnim zločinima počinjenim na području Banja Luke i Kotor Varoši za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Prijetnje Salkiću da bi 'mogao proći kao Ranko Debevec i Osman Mehmedagić' jasno potvrđuju postojanje političke kontrole nad pravosuđem, daju odgovor zašto Stevandić još nije odgovarao za optužbe koje mu se stavljaju na teret, i pojašnjavaju pozadinu procesa koji se vodi protiv bivšeg direktora OSA-e i predsjednika Suda BiH", poručili su iz SDA.

Podsjetimo, danas je na Sudu BiH održano i ročište Debevecu i Osmici. Ekipa portala Radiosarajevo.ba bila je na ročištu - šta smo zabilježili možete čitati na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak