U ovom dijelu BiH sve više djece oboljelo od morbila - sva zaražena djeca nevakcinisana

2
Fena
U ovom dijelu BiH sve više djece oboljelo od morbila - sva zaražena djeca nevakcinisana

Podaci se odnose zaključno sa 2. augustom, a načelnica Konsultativno specijalističke službe Doma zdravlja Bijeljina, specijalista pedijatrije i dijetoterapeut, dr. Stojanka Škorić kaže da je u Bijeljini trenutno prijavljeno oko 300 zaraženih morbilima.

Najveći broj zaraženih su mlađa djeca i to uzrasta od jedne do četvrte godine.

"Broj zaraženih je sigurno još veći jer ima neprijavljenih slučajeva. Više oboljelih od zvanično prijavljenih je u cijeloj RS, samo što u Bijeljini zdravstveni nadzor najbolje funkcioniše", objašnjava dr. Škorić.

Pariz 2024 | Izbačena s Olimpijskih igara jer joj nisu dali da se takmiči s dečkom

Ona kaže da su sva zaražena djeca nevakcinisana i da je bilo nekoliko majki koje nisu primile drugu dozu u ratnom periodu.

"Za razliku od epidemije morbila u Bijeljini iz 2014. godine kada je bilo oko 1.000 zaražene djece, u aktuelnoj imamo mnogo više djece koja završe sa upalom pluća, što nas je iznenadilo. Nekoliko djece je hospitalizovano zbog komplikacija, ali nismo imali smrtnih slučajeva. Sve je pod strogim nadzorom", ističe dr Škorić.

Ona kaže da u Bijeljini ima trenutno jedan vrtić koji je pri kraju sa mjerama nadzora, ali su se u međuvremenu pojavila još dva-tri vrtića s nekoliko zaražene djece.

Epidemija morbila u ZDK: Na sedmičnom nivou broj zaraženih raste za oko 100 novih slučajeva

Po njenim riječima, zaražena i nevakcinisana djeca moraju u izolaciju dok ne prođu simptomi, odnosno dok nadležni pedijatar ne da potvrdu da se dijete može vratiti u kolektivni smještaj. Nakon obolijevanja potrebno je da prođe najmanje tri mjeseca za vakcinaciju.

Ona kaže da trenutno imaju veći odaziv roditelja koji dovode djecu na MRP vakcinu, odnosno vakcinu protiv morbila, rubeola i zaušnjaka.

Svjetska zdravstvena organizacija u februaru je upozorila da će više od polovine zemalja biti izloženo visokom riziku od pojave morbila do kraja godine ako ne budu preduzete hitne preventivne mjere.

Slučajevi morbila zabilježeni i u Hrvatskoj: Tvrde da su se proširile iz BiH

Morbili su visokozarazna bolest i u slučaju izloženosti ovom virusu obolijeva najmanje 95 odsto nevakcinisanih lica. Virus je aktivan u vazduhu ili na zaraženoj površini do dva sata nakon izlaganja nevakcinisane osobe.

U Institutu za javno zdravstvo RS podsjećaju da je vakcinacija protiv morbila, rubeola i patotitisa obavezna i da se imunizacijom postiže visok stepen zaštite. Potrebno je da obuhvat vakcinacijom bude bar 95 odsto, ali unazad nekoliko godina se sve smanjuje.

Prethodne godine je iznosio svega 62,7 odsto, odnosno 76,03 odsto drugom dozom. Prva doza je obavezna sa navršenom godinom dana, a druga pred polazak u prvi razred osnovne škole.

Zaražena osoba morbilima moći će da zarazi i do 18 osoba, naročito ako boravi u kolektivu, poput vrtića i škole.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak