Raste broj COVID-19 slučajeva u ovom dijelu BiH: Na liječenju deset pacijenata

1
Fena
Raste broj COVID-19 slučajeva u ovom dijelu BiH: Na liječenju deset pacijenata

Na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjoj Luci trenutno se liječi 10 pacijenata sa dijagnozom COVID-19. Hospitalizovani su pacijenti sa upalom pluća srednje teške kliničke slike.

Načelnica Klinike za infektivne bolesti prof. dr Antonija Verhaz kaže da je prosječna hospitalizacija oboljelih od virusa korona sedam dana.

"Tokom ljeta dolazi do porasta broja hospitalizacija. Smrtnih slučajeva nije bilo zbog infekcije SARS CoV2, ali je bilo letalnih ishoda u grupi pacijenata sa ovom bolesti koji boluju o težih hroničnih nezaraznih bolesti", objašnjava Verhazeva.

Influenserica Dina otišla upoznati buduću svekrvu pa se brzo pokajala: ‘Svašta su mi govorili’

Po podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od sredine juna ove godine se bilježi postepen rast procenata pozitivnih u odnosu na broj testiranih.

"U posljednjoj sedmici se takođe bilježi rast procenta pozitivnih uzoraka u odnosu na testirane i u odnosu na prethodnu sedmicu", navode u Institutu za javno zdravstvo RS koji ima posljednje podatke za 12-18. august ove godine za cijelu RS.

Tako je u toj sedmici broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih 28,38 posto, što znači da je otprilike svaki četvrti testirani bio pozitivan na virus korona.

Sva testiranja, inače, obavljena su u UKC RS i bоlnici Sv. Vrаčеvi u Biјеljini. Od tеstirаnih 67 lаbоrаtоriјskih uzоrak, nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 19 оsоba, dеvеt muškаrcа i 10 žеnа, оd kојih је trоје mlаđе, trоје srеdnjе i 13 stаriје živоtnе dоbi.

"U posljednjoj sedmici je prijavljen 1 smrtni slučaj od posljedica COVID-19 bolesti, a u pitanju je žena starosti od 86 godina", navode u Institutu.

Dо sаdа je u RS pоtvrđеno 121.777 slučајevа virusа kоrоnа, а prеminulо је ukupnо 6.711 оsоbа kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа virus kоrоnа.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak