Ramo Isak najavio kampanju protiv nasilja u porodici: 'Radimo na tome da smanjimo ove incidente'

9
Radiosarajevo.ba

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas, 1. oktobra, je održana pres-konferencija kojom je najavljeno provođenje kampanje "Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama."

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je među prvim instutucijama koja od usvajanja Strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.–2027. godina pokreće preventivnu kampanju pod nazivom "Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama“.

Na pres-konferenciji prisutnima su se obratili federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Federalnog MUP-a Vahidin Munjić.

Godišnjica smrti tetke Zilhe: Sjećanje na dobru dušu Sarajeva

Direktor Munjić istakao je da podržava izmjene Krivičnog zakona Federacije BiH u koji će se uvrstiti femicid kao posebno krivično djelo, također je apelovao na građane da prijave nasilje i na taj način pruže podršku žrtvama nasilja.

Ministar Isak istakao je da Kampanja ima za cilj informisati građane o ozbiljnosti problema nasilja u porodici i nasilja nad ženama te o dugoročnim posljedicama koje nasilje ostavlja na društvo, educirati žrtve nasilja o njihovim pravima, dostupnim pravnim i psihološkim savjetovalištima te sigurnim kućama.

"Svima vam je poznato šta se događalo u Federaciji u posljednjem periodu. Pritisak medija je bio ključan da institucije počnu da obavljaju svoj posao. U okviru Policijske akademije uvedeni su novi predmeti koji se bave borbom protiv nasilja u porodici. Također, izrađen je jedan dokument, odnosno priručnik kako policija treba da postupi u momentu prijave. Zahvaljujući tome svemu, tužilaštvo i sudovi su donosili mjere, a to je mjera pritvora od 30 dana", kazao je Isak.

Isak je naglasio važnost preventive: "Iako mnogi nemaju sve potrebne informacije, određene nadležnosti su na kantonima. Gdje god je FUP preuzeo rad na predmetima, ostvareno je 90 posto rezultata. Najvažnija stavka ostaje preventiva, i radimo na načinima kako bismo smanjili ovakve incidente."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak