RAK kaznio ATV zbog govora mržnje sa 34 hiljade maraka

Patria
RAK kaznio ATV zbog govora mržnje sa 34 hiljade maraka
Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) kaznila je Alternativnu televiziju (ATV) iz Banja Luke zbog emitovanja emisije "Ćirilica", 9. i 16. jula 2018. godine.

"Na osnovu Zakona o komunikacijama ("Službeni glasnik BiH", broj 31/03, 75/06 , 32/10 i 98/12), rješavajući po službenoj dužnosti u postupku kršenja uslova dozvole i pravila Agencije, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) dana 24.10.2018., izdala Rješenje za Alternativnu televiziju, a u vezi sa programom "Ćirilica" od 09.07.2018. i 16.07.2018. godine. U postupku je utvrđeno kršenje odredbi člana 3. Osnovni principi i člana 5. Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija ("Službeni glasnik BiH", broj 3/16), radi čega je Alternativnoj televiziji na ime utvrđenog kršenja izrečena jedinstvena novčana kazna u iznosu od 34.000,00 KM", saopšteno je iz RAK-a.

Podsjećamo, novinska agencija Patria pisala je nakon sporne emisije RAK-u, a iz ove agencije nam je rečeno kako je pokrenut postupak.

"Regulatorna agencija za komunikacije provodi postupak vezan za govor mržnje u emiciji Ćirilica koja se emituje na beogradskoj televiziji Happy TV, a koja se na području BiH emituje na banjalučkoj ATV",  potvđeno je tada iz RAK-a Patriji.

Od RAK-a smo tražili da se očituje o tadašnjem gostovanju predsjednika RS-a Milorada Dodika u emisiji Ćirilica kod voditelja Milomira Marića, u kojoj je Dodik u nekoliko navrata otvoreno širio mržnju prema muslimanima i vrijeđao vjerske osjećaje muslimana.

"Obavještavamo vas da ćemo vaš upit u vezi sa emisijom “Ćirilica” koja je sinoć emitovana na ATV smatrati i službenim prigovorom", saopštili su iz RAK-a.

Iz RAK-a su istakli da je već pokrenut postupak zbog ranijih emisija Ćirilice u kojima je također zabilježeno širenje govora mržnje.

Podsjećamo, u emisiji Ćirilica koja je emitovana dan prije obilježavanja 23.godišnjice genocida u Srebrenici urednik i voditelj Milomir Marić ugostio je osuđene ratne zločinace Vojislava Šešelja i Vinka Pandurevića, te Tomu Kovača, koji je optužen za ratne zločine, ali je nedostupan bh. pravosuđu.

U toj emisiji Marić je zajedno sa svojim gostima negirao i veličao genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak