Radne grupe završavaju pripremu odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije

Fena
Radne grupe završavaju pripremu odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije

Vijeće ministara BiH bi na sjednici planiranoj za 13. novembar, trebalo da razmatra Informaciju o trenutnom stanju pripreme odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, čiji je predlagač Direkcija za evropske integracije (DEI).

Glasnogovornica DEI-a Marina Kavaz-Siručić je danas kazala Feni da doprinose nadležnih institucija za pripremu cjelovitih odgovora BiH radne grupe u sistemu koordinacije i dalje finaliziraju.

"Od 35 radnih grupa, 30 su okončale posao bilo da su utvrdile odgovore, bilo da su izdvojile odgovore o čijem sadržaju nisu mogle postići saglasnost. Očekivano je i da preostale radne grupe što skorije završe posao, nakon čega bi se nefinaliziranim odgovorima u nastavku bavila Komisija za evropske integracije", navela je Kavaz-Siručić.

Po njenim riječima, komunikacija u radnim grupama odvijala se kontinuirano u formi sastanaka, video poziva, elektronske pošte, ovisno o obimu zadatka i preferiranom načinu rada unutar grupe.

Podsjećanja radi, Evropska komisija je u drugoj polovini juna proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Kako je tada saopćeno iz Direkcije za evropske integracije, dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine. Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regionu.

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. –Transportna politika (39), te poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36)...

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak