Prošao rok: Niko ne zna kad ćemo odgovoriti na dodatna pitanja EK

N. K.
Prošao rok: Niko ne zna kad ćemo odgovoriti na dodatna pitanja EK
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dan kad smo predali prve odgovore

Bosna i Hercegovina je imala rok od tri mjeseca da Evropskoj komisiji (EK) dostavi odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji.

Rok je istekao krajem septembra, a naša vlast odgovore nije dostavila.

Iz Direkcije za evropske integracije su, u izjavi za portal Radiosarajevo.ba, otkrili su kako su više od tri četvrtine radnih grupa u mehanizmu koordinacije završile svoj posao, na način da su ili finalizirale cjelovite odgovore BiH na dodatna pitanja Evropske komisije, ili identificirale odgovore u vezi s kojima nisu postigle saglasnost.

"Odgovori su, dakle, u različitim fazama. Neki su finalizirani i na potvrdi su koordinatorā za evropske integracije na različitim nivoima vlasti, neki su potvrđeni i Direkcija čeka njihovu službenu dostavu, neki su prevedeni na engleski jezik, a neki još nisu finalizirani. Očekuje se da i preostale radne grupe završe svoj posao, nakon čega bi se nefinaliziranim odgovorima bavila Komisija za evropske integracije u mehanizmu koordinacije", poručuju iz Direkcije.

Kada bi cjelokupan posao mogao biti završen?

"To je pitanje na koje nema pouzdanog odgovora. Evropska komisija će nakon što BiH dostavi odgovore pripremiti mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u skladu sa svojim procedurama", zaključili su iz Direkcije.

Podsjetimo, EK je 20. juna dostavila dodatna pitanja, čiji je cilj da pojasne inicijalnih 3.242 odgovora na Upitnik koji su u februaru predati predjedniku Evropske komisije Jeanu-Claudeu Junckeru.

Na 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije je godinu i dva mjeseca odgovaralo 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije