Prva reakcija iz udruženja za spas Une: 'Velika pobjeda'

0
Radiosarajevo.ba

Iz Udruženja Una Srb, objavili su saopćenje povodom vijesti o zaustavljanju radova na hidroelektrani na rijeci Uni.

Kako navode iz Udruženja, ova velika pobjeda postignuta je "zajedničkom snagom protiv kriminala, korupcije i ekocida". 

Borba za rijeku Unu je trajala mjesecima, a mnogobrojni aktivisti, aktivistkinje, te slavne ličnosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i regije su podržali proteste, te održali koncerte. 

UEFA | Ferencvaros je u Europskoj ligi: Velika greška golmana Manojlovića koštala Borac

Udruženje Una Srb je na svojoj Facebook stranici prenijela da "upravo smo saznali iz medija da je Državni inspektorat poduzeo važne korake u zaštiti rijeke Une. Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata pokrenula je upravni postupak protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni, zabranjujući obavljanje radova na izgradnji male hidroelektrane „Una-mlin“ na području ekološke mreže Natura 2000. Ovo je ogroman korak naprijed u našoj borbi!"

Dodali su i da "iako još uvijek ne možemo vjerovati, ovo je znak da zajedničkom snagom i voljom možemo pobijediti kriminal, korupciju i zaustaviti ekocid".

Najnovija informacija: Državni inspektorat Hrvatske zabranio gradnju hidroelektrane na rijeci Uni

No, u saopštenju navode i da je još mnogo posla pred njima i da "ovakve vijesti im daju vjetar u leđa".

Napominju da, ukoliko su radovi službeno obustavljeni i ako je ovo konačna odluka, prvi koraci će biti saniranje štete, uklanjanje mini hidroelektrane i štetnih elemenata iz prostornog plana koji ugrožavaju životnu okolinu u dolini gornjeg toka Une i njenih pritoka.

Glumac Goran Bogdan privukao reakcije natpisom na majici u Sarajevu: Riječ je o jasnoj poruci

"Moramo raditi na projektima trajne zaštite ovog prostora. Ostanite s nama za daljnje informacije. Naša borba za Unu još nije završena, ali danas je postignuta velika pobjeda", navode iz Udruge Una Srb. 

Odluku o obustavljanju radova možete pročitati OVDJE i OVDJE

Također su se oglasili i iz Nacionalnog parka Una, gdje se zahvaljuju svim učesnicima i učesnicama protesta, te poručuju da je "Una je rijeka svih nas i zauvijek će teći!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak