Protestno pismo zbog Parentijevog predavanja

Radiosarajevo.ba
Protestno pismo zbog Parentijevog predavanja

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i nekoliko istaknutih intelektualaca iz Bosne i Hercegovine uputili su protestno pismo predsjedniku Centra za mir i pravdu u San Joseu Sharatu Linu povodom najave predavanja autora knjige "Ubiti naciju: napad na Jugoslaviju" Michaela Parentija u tom centru 31. maja. 

U pismu se ističe da Parenti, samozvani "balkanski revizionist", negira genocid, sistemska i organizirana silovanja, etničko čišćenje i druge oblike zločina protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH.

Javno negiranje fakata

„On također okrivljuje Bošnjake za genocid u Srebrenici. Kao rezultat negiranja genocida u BiH, on javno zanemaruje i negira činjenicu da je oko 50.000 Bošnjakinja silovano za tri godine agresije na BiH kao sastavni dio srpske politike etničkog čišćenja u uništenja bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine“, kaže se u pismu, objavila je Fena.

Naglašava se da je njegovo negiranje genocida u suprotnosti s odlukama oba međunarodna suda u Haagu i više nacionalnih sudova koji potvrđuju zločin agresije na BiH i genocid nad njenim građanima, posebno Bošnjacima. 

Potpisnici protestnog pisma su predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike Haris Alibašić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić, izvršna direktorica Američkog savjetodavnog vijeća za BiH Ajla Delkić, direktorica Bosansko-američkog instituta za genocid i edukacijskog centra Sanja Seferovic-Drnovšek, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Smail Čekić te predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Senadin Lavić

"Parentia podržavaju samo negatori genocida koji rade u službi srpsko-nacionalističke politike. Svjesni smo važnosti slobode govora. Međutim, negiranje činjenica potvrđenih pravosnažnim odlukama međunarodnih i nacionalnih sudova i negiranje genocida je sramno i traumatično za žrtve agresije na BiH i genocida nad njenim građanima, koji još pate zbog navedenih zločina.

Linova podrška

U Sjevernoj Americi živi hiljade Bošnjaka, preživjelih žrtava zločina agresije na BiH i genocida nad njenim građanima koji su izgubili svoje najmilije", ističe se u pismu. 

Upozorava se da Parenti namjerno vrijeđa preživjele žrtve genocida, te da će ukoliko on bude prisutan na predavanju 31. maja preživljele žrtve genocida to shvatiti kao Linovu podršku Parentiju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak