Pripremite se za hladan udar: BH Meteo otkrio kada stiže snijeg i drastičan pad temperature u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Pripremite se za hladan udar: BH Meteo otkrio kada stiže snijeg i drastičan pad temperature u BiH

Nakon dugog razdoblja vrućeg vremena, meteorolozi najavljuju nagli temperaturni pad i promjene u vremenskim prilikama širom Bosne i Hercegovine.

Prema najnovijim prognozama koje je objavio BH Meteo, od petka, 13. septembra, očekuje nas neobično hladno vrijeme za ovo doba godine, uz lokalno obilnije padavine i prve pahulje snijega na višim planinama.

U četvrtak, 12. septembra, će u većem dijelu zemlje prevladavati sunčano vrijeme, s najvećim temperaturama u istočnim, sjeveroistočnim i dijelovima centralne Bosne, gdje će dnevne temperature dostići između 21 i 27 °C. Kasno poslijepodne i navečer očekuju se lokalni pljuskovi i grmljavina u dijelovima Hercegovine te zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni. Hladna fronta će donijeti jače naoblačenje i kišu nakon 15 sati, s naglim padom temperature i pojačanim sjevernim vjetrom.

Nermin Nikšić: Znate li zašto premijeri SDA nisu dali ime nijednom tunelu i mostu?

U petak, 13. septembra, u prijepodnevnim satima, prolazno jaka kiša će zahvatiti i istočne dijelove zemlje, dok će od sredine dana padavine slabiti. U Hercegovini su mogući pljuskovi s grmljavinom. Temperatura će biti znatno niža, sa dnevnim maksimumima oko 10 °C u Bosni i do 17 °C u Hercegovini. Na višim planinama moguće su prve pahulje snijega, s očekivanim snježnim padavinama na granici od 1300 do 1400 metara.

U subotu, 14. septembra, očekuje se pretežno oblačno vrijeme, naročito u Bosni, uz mogućnost slabe kiše ili rosulje. Na jugu Hercegovine bit će i sunčanih perioda. Kiša će se u noći na nedjelju pojačati u Bosni, ali će padavine biti slabe do umjerene.

U nedjelju, 15. septembra, oblačno vrijeme uz kišu u većem dijelu zemlje, dok će na jugozapadu Bosne i u Hercegovini padavine biti lokalizirane. Temperature će ostati hladne, sa dnevnim maksimalnim temperaturama između 10 °C i 17 °C, dok će na višim planinama snijeg biti prisutan.

Meteorolozi upozoravaju na moguće ekstremne vremenske uvjete, uključujući jake udare vjetra i bure u većem dijelu zemlje tokom vikenda. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak