Preživjele žrtve genocida poslali Vučiću jasnu poruku: "Znate li kad će Srbija biti mirotvorac?"

21
Radiosarajevo.ba

Srbija je uputila prosvjedno pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda i predsjedniku Generalne skupštine UN-a nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u srijedu kazao kako srbijansko vodstvo prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Bećirović je to kazao tokom obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku 25. septembra, kada je također istaknuo da su velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regiji, suštinski razlozi zbog kojih su BiH i zapadni Balkan izloženi novim opasnostima.

"Srbija nije prijetnja miru, već je orijentirana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji namjeravaju regiju vrate u mračnu prošlost. Stajalište Srbije je da se mora uložiti napor da se, umjesto potpirivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regiji zapadnog Balkana", stoji u pismu.

Izrael objavio: 'Evo što smo dobili od SAD-a'. General poručio vojnicima: 'Spremite se'

U pismu još stoji i da je "političko vodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, pa su tako Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome prijetnja zlonamjerne."

Na sve ovo reagirali su danas, 26. septembra, i iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Njihovo saopćenje, naslovljeno sa "Znate li kad će Srbija biti mirotvorac?", koje potpisuje predsjednik Udruženja Murat Tahirović, objavljujemo u cijelosti:

"Srbija tvrdi da je država mirotvorac i da podržava BiH.

Bećirović prozvao Vučića i Dodika: Za ovom govornicom želim upozoriti da Srbija ponovo ugrožava BiH

U procesima pred Međunarodnim Krivičnim Sudom u Den Hagu odbrane ratnih zločinaca su prezentirale na desetine pisama Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana u kojima sebe i države koje predstavljaju prikazuju kao mirotvorce i ljubitelje državnosti i suvereniteta BiH.

Svi znamo da je sud u Hagu presudio dva UZP, jedan sa Slobodanom Miloševićem i drugi sa Franjom Tuđmanom na čelu i jasno presudio da su tadašnji predsjednici Srbije i Hrvatske vodili dvostruku politiku; javnu za predstavu pred međunarodnom zajednicom i tajnu kao voditelji zločinačkih planova.

U pravu je dr. Denis Bećirović kada kaže da Srbija ugrožava BiH i da to radi Aleksandar Vučić.

Foto: AA: Murat Tahirović

Naša poruka 'svim Vučićima' koji vode dvostruku politiku prema BiH, prošla su vremena kada ste nesmetano pravili UZP-ove i igrali dvostruke igre protiv BiH.

Dosta je bilo vaših 'dobrih namjera' prema BiH.

Kada prihvatite činjenice UN Sudova, tada postajete ozbiljan i razuman sagovornik. Sve drugo je nastavak licemjerne politike iz vremana kada ste bili samo ministar u vladi Slobodana Miloševića."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak