Pretresen stan ratnog sekretara Ratka Mladića

Radiosarajevo.ba
Pretresen stan ratnog sekretara Ratka Mladića


Pripadnici EUFOR-a pretresli su juče u Bijeljini, u ranim jutarnjim časovima, stan Rajka Banduke, bivšeg sekretara haškog optuženika generala Ratka Mladića, pišu Nezavisne.

Nakon toga vojnici EUFOR-a su ušli i u porodičnu kuću njegovog rođaka Radoslava Banduke, koji živi u mjestu Dijelovi, u blizini Bijeljine. Tokom akcije, koja je završena tokom prijepodneva, niko nije uhapšen.

EUFOR je saopštio da su oba slučaja dio operacije "Altea", te da je akcija sprovedena na zahtjev Haškog tribunala s ciljem pronalaska informacija koje bi mogle biti od koristi u potrazi za Mladićem, a u saradnji sa Štabom NATO-a u Sarajevu, te s lokalnim policijskim snagama MUP-a RS.

EUFOR nije želio precizirati šta je odneseno iz kuća, kao ni to koliko će informacije eventualno biti od koristi u pronalaženju odbjeglog Mladića. Inače, tadašnji SFOR je 2004. godine uhapsio Rajka Banduku i držao ga neko vrijeme na nepoznatoj lokaciji, a istog dana je izvršio temeljni pretres njegovog stana.

Major Mendi Mekbejn, portparol EUFOR-a, istakla je da je u akciju od samog početka bio uključen MUP RS, koji je, kako je navela, svoj posao nadzora bezbjednosti sprovođenja same operacije, obavio profesionalno. Kako je istakla, MUP nije bio, kao ni u ranijim slučajevima, unaprijed obaviješten od EUFOR-a o predstojećoj operaciji.

"Sama operacija je iz aspekta bezbjednosti bila poznata samo uskom broju ljudi koji su bili upoznati sa svim detaljima predstojećih aktivnosti", pojasnila je Mekbejnova.

Građane Bijeljine iznenadilo je pojačano prisustvo policije u gradu i vozila s registarskim oznakama EUFOR-a, kao i zvuk helikoptera u niskom letu, koji je cijelo prijepodne kružio nad Bijeljinom.

Prema tvrdnjama očevidaca, između 20 i 30 vojnika EUFOR-a pojavilo se sa nekoliko džipova u Majevičkoj ulici u Bijeljini, gdje Rajko Banduka živi.

"Vidio sam italijanske karabinjere koji su se džipovima parkirali oko zgrade, a vojnici su ušli u zgradu. Nisam vidio da li su nekog izveli. Sve je trajalo kratko", ispričao je jedan očevidac akcije. Drugi očevidac je sve posmatrao iz obližnjeg snek-bara, koji se nalazi preko puta zgrade.

"Vidio sam vojnike, ali nisu nikog izveli iz zgrade, a nisam vidio da su odnijeli bilo kakve stvari sa sobom", rekao je on.

Iz EUFOR-a su takođe saopštili da svako ko pruži informaciju koja dovede do hapšenja Mladića može dobiti nagradu koja iznosi pet miliona dolara i to nezavisno od toga u kojoj zemlji se ta osoba nalazi.

"Osobe koje imaju takvu informaciju treba da je dostave na broj 00387 65 516 674", navela je Mekbejnova.

Valentin Incko, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, izrazio je juče punu podršku akciji EUFOR-a.

"I dalje ćemo se fokusirati na identifikovanje i neutralisanje Mladićeve mreže pomagača i pozivanje na odgovornost onih koji su opstruisali zakon i pomogli mu da umakne od pravde", izjavio je Incko.

On je rekao da će OHR nastaviti da osigurava punu podršku saradnji organa vlasti BiH s Haškim sudom.

"Niko ne može stajati po strani sve dok dva preostala bjegunca Mladić i Hadžić ne budu uhapšeni i prebačeni u Hag", rekao je Incko.

Nezavisne novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak