Preminuo ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta

16
Radiosarajevo.ba
Preminuo ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta

Osuđeni ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta, nekadašnji zapovjednik Kažnjeničke bojne, koja je ratovala na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, preminuo je danas u 75. godini, potvrđeno je za Hinu.

Kako saznaje Hina, Naletilić je preminuo na odjelu Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gdje je bio smješten više dana zbog posljedica teškog srčanog udara.

„Preminuo je prije nekoliko sati. Bio je u komi i nije se ni budio“, rekao je oko 21,00 sat izvor iz vojnih struktura. I na stranci Wikipedije u petak navečer je 17. prosinca 2021. ispisan kao datum njegove smrti.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Mladen Naletilić Tuta rođen je 1. decembra 1946. u Širokom Brijegu. Bio je hrvatski politički emigrant, osnivač Kažnjeničke bojne s kojom je isprva ratovao na području Hrvatske, a zatim i u BiH.

Haaški sud ga je 2003. godine u postupku s njegovim pomoćnikom Vinkom Martinovićem Štelom osudio na 20-godišnju kaznu zatvora zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na području Hercegovine.

Izdržao je dvije trećine kazne, a po izlasku u Hrvatskoj je protiv njega pokrenut proces zbog poticanja na ubojstvo Damira Brekala 1995. godine.

Prošle je godine pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Najnovije

Podijeli članak