Predstavnici Saveza za promjene ne idu na sastanak kod Dodika

Fena
Predstavnici Saveza za promjene ne idu na sastanak kod Dodika
Predstavnici Saveza za promjene neće se odazvati na konsultativni sastanak, koji je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio za subotu, 14. oktobra, u vezi s radom Suda i Tužilaštva BiH, nezvanično saznaje Fena.

Dodik je na razgovore pozvao predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića, premijerku Željku Cvijanović, ministre policije i boračkih pitanja, predsjednike političkih partija u Narodnoj skupštini RS-a, te predstavnike tog bh. entiteta u institucijama BiH.

Poziv na sastanak upućen je boračkim i udruženjima ratnih vojnih invalida, bivših logoraša, Udruženju žena žrtva rata u RS-u te Centru Vlade RS-a za istraživanje rata, ali i mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu.  

Na Dodikovom spisku pozvanih je ukupno 30 osoba.

Konsultativni sastanak je sazvao, kako je naveo, povodom odluke Suda BiH o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću, "radi dogovora o daljem preduzimanju mjera u vezi s tom presudom".

Dodik je jučer na Palama rekao da je presuda Oriću “nedopustiva i da se preko ovakvog rada Suda i Tužilaštva BiH ne može preći”.

Kazao je i da nije protiv toga da se u okviru nekog drugog rješenja zadrže Sud i Tužilaštvo BiH, ali definisani na drugačijim osnovama od postojećih.

Ponovo je pozvao Srbe koji rade u ovim institucijama da ih napuste te najavio da će im tim povodom pojedinačno uputiti i pismo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak