Predstavljena strategija turizma u FBiH

Radiosarajevo.ba
Predstavljena strategija turizma u FBiH

Foto: Hutovo Blato
Na Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2009., a u sklopu programa Međunarodnih dana turizma - Sajam turizma Mostar 2009. danas je predstavljena Strategija razvoja u Federaciji BiH u kontekstu turizma.

Riječ je o javnom predstavljanju triju strateških dokumenata i to Strategije razvoja turizma Federacije BiH do 2019. godine, federalne Strategije razvoja poduzetništva u dijelu koji se odnosi na očuvanje tradicijskih obrta u funkciji razvoja turizma te Strategije razvoja trgovine u funkciji zaštite potrošača.

Obraćajući se prisutnima nazočniman federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg kazao je kako je ključni uvjet uspješnog razvoja turizma menadžment i suradnja kako na regionalnoj tako i na lokalnoj razini kroz organizirane i koordinirane aktivnosti te institucionalno partnerstvo u procesima razvoja.

Govoreći o Strategiji, ministar Herceg je kazao kako je polazna osnova za izradu strategije bila da se sukladno dosadašnjim postignutim, ali i očekivanim međunarodnim konkurentskim standardima, trenutna slika stanja u domaćem turističkom sektoru treba mijenjati, ako se želi biti konkurentan na svjetskom turističkom tržištu.

"Jasni zadaci koje smo postavili u našem projektnom zadatku za izradu Strategije bili su kako pronaći najbolji model održivog razvoja turizma koji će omogućiti stvaranje jednog cjelovitog, prepoznatljivog turističkog proizvoda. Također, kako pronaći najbolji plan turističkog porasta, koji će naglašavati naše prednosti i voditi računa o održivosti prirodnih resursa te kako osmisliti marketinški plan koji u potpunosti osigurava prepoznavanje i očuvanje specifičnih vrijednosti lokalnog identiteta i kulture svake pojedinačne destinacije", istaknuo je ministar Herceg.

Govoreći o Strategiji razvoja turizma u FBiH, predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto Krišto je kazala kako je riječ o dokumentu s jednom jasnom vizijom, sa strateškim mjerama i ciljevima razvoja turizma kako u Federaciji tako i u BiH.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak