Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar: 'Konačan čin genocida je negiranje'

Radiosarajevo.ba
Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar: 'Konačan čin genocida je negiranje'

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar gostovala je na BHRT-u i poručila da Slovenija nikada nije imala sumnji u vezi dešavanja u Srebrenici. Pirc Musar se osvrnula i na Rezoluciju o genocidu u Srebenici poručivši da je ona samo jedan bitan korak ali ne i konačno rješenje. Ističe da je najteži dio u svakoj državi u kojoj se desio rat upravo pomirenje.

"Mi ne smijemo dozvoliti negiranje genocida. Ja se nadam da će u bliskoj budućnosti svaki političar u Bosni i Hercegovini to shvatiti. Moramo se sjećati tog dana", poručila je Nataša Pirc Musar.

Na osnovu posjete Bosni i Hercegovini u februaru ove godine, predsjednica Republike Slovenije je zaključila da je, prema njenim riječima, situacija u Bosni i Hercegovini stabilna, ali ne baš i mirna.

Detalji saobraćajne nesreće u Hadžićima: Tri osobe povrijeđene

"Znamo da je situacija u regionu kao bure baruta. Moramo barut izvaditi i početi sa dijalogom. Želim da u Bosna i Hercegovina bude više državnika, ne političara", ističe predsjednica Republike Slovenije.

"Vi imate divnu zemlju, ljude, znamo vaš temperament. Bili smo zajedno u bivšoj Jugoslaviji. Mislim da ima dosta mogućnosti za saradnju, na pravom ste putu", kazala je Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar se osvrnula i na dešavanja u Pojasu Gaze, te istakla da ne vidi 'svjetlo na kraju tunela' i naglasila da nije pravedno da cijeli palestinski narod ispašta zbog postupaka Hamasa.

"Izrael je počinio strašan zločin. Pitam se da li je u redu da cijeli narod Palestine plaća za ono što je Hamas učinio, ja mislim da nije", kazala je Pirc Musar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak