Pred Kongresom svjedočio diplomata koji je predložen za ambasadora SAD u BiH: Spominjao i Dodika

9
Fena
Pred Kongresom svjedočio diplomata koji je predložen za ambasadora SAD u BiH: Spominjao i Dodika

Douglas Jones, prijedlog američkog predsjednika Joe Bidena za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, svjedočio je pred komitetom Kongresa za vanjske poslove, od čije potvrde zavisi njegov budući angažman u Bosni i Hercegovini.

"Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal, ali on je često ugrožen, prije svega korupcijom", rekao je Jones pred kongresnim komitetom, javlja Glas Amerike.

Jones je u uvodnom petominutnom obraćanju pred kongresnim komitetom rekao da će koristiti sva sredstva, uključujući i podršku bonskim ovlaštenjima visokog predstavnika u BiH, kako bi zaštitio euroatlanske integracije Bosne i Hercegovine koje vidi kao jedini put naprijed te američka višegodišnja ulaganja u BiH.

Udruženje penzionera najavljuje proteste ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi

Prema riječima Jonesa, Bosna i Hercegovina je ključni dio plana SAD za mir u Evropi i najavio je da će se, ako njegova uloga ambasadora bude potvrđena, suprostaviti malignim i destabilizirijaćim utjecajima iz Rusije i Kine koji prijete da "rastrgaju BiH".

Na saslušanju, američka senatorka Jeanne Shaheen, članica komiteta, aktivna u pitanjima koja se tiču u Bosne i Hercegovine, našu zemlju nazvala je krhkom demokratijom, ali za nju posebnom i imala je dva pitanja za potencijalnog ambasadora Jonesa.

Joe Biden predložio novog ambasadora u BiH: Ko je Douglas D. Jones?

Prvo se odnosi na slučaj da Vijeće sigurnosti ne produži mandat Misiji EUFOR-a Althea koja je angažovana u Bosni i Hercegovini na očuvanju mira. Željela je da zna da li će NATO u takvom slučaju popuniti nastali vakuum. Jones je odgovorio da je EUFOR misija kritična za Bosnu i Hercegovinu i da je važno da njen mandat bude obnovljen pred UN-om. Nije želio spekulirati da li će se to desiti, ali je rekao da su SAD jasne u svojoj posvećenosti zaštite teritorije BiH, a i da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio da NATO savez neće dozvoliti eventualni sigurnosni vakuum u BiH, u slučaju da EUFOR misija ne dobije novi mandat.

Drugo pitanje senatorke Shaheen ticalo se Milorada Dodika i njegovih prijetnji secesijom. Pitala je ima li ambasador plan da zaustavi takve korake.Jones je odgovorio da je važno nastaviti sa pritiscima i sankcijama na Dodika i njemu slične koji ugrožavaju mir te da će koristiti sve poluge koje su mu na raspolaganju da teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine ostane netaknut.

Jones je otkrio i podatak da se sa suprugom Karen upoznao upravo u Bosni i Hercegovini prilikom njegove ranije službe u američkoj ambasadi u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak