Poznato koji su dani neradni za Božić

Radiosarajevo.ba
Poznato koji su dani neradni za Božić

Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti, prema zakonu, imaju pravo na plaćeni izostanak sa radnog mjesta na Badnji dan i Božić, odnosno sutra i u ponedjeljak, 7. januara, saopćeno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Neradni dan je i u srijedu, 9. januara, kada se obilježava neustavni dan Republike Srpske, koji je, prema zakonu, republički praznik.

„U dane praznika RS-a ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti“, navedeno je u saopćenju.

Iako je Ustavni sud BiH ranije 9. januar, kao dan RS-a ocijenio kao neustavan, u tom bh. entitetu se pripremaju različite aktivnosti za njegovu proslavu.

Bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije „Domovina“ (SDA, SBB, HSP) 25. oktobra 2016. godine nisu prisustvovali sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen Zakon o danu RS, jer smatraju da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, budući da je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao dan RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak