Poznati meteorolog najavio velike promjene vremena u septembru: Pogledajte njegovu prognozu

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavio velike promjene vremena u septembru: Pogledajte njegovu prognozu

Meteorolog amater Marko Čubrilo, čije prognoze prati cijeli region, objavio je na svom Facebooku šta nas čeka kad je vremenska prognoza u pitanju.

"U četvrtak pretežno sunčano i veoma toplo, posijle podne i uveče uz pojačan razvoj oblačnosti ponegdje moguća pojava grmljavinskih pljuskova. U toku noći ka petku i u petak na vrijeme kod nas uticat će hladan front visinskog ciklona nad centralnom Evropom.

Uz povećanu oblačnost bit će uslova za grmljavinske pljuskove, dok su poslije podne ponegdje moguće i vremenske nepogode. Počet će da duva umjeren do pojačan južni vetar, duž Jadrana jugo, a u košavskom području umerena do jaka košava.

Ko su najveći milioneri? On dominira sa 220 miliona, Čola i Brega ga prate, a ona ruši sve rekorde

U četvrtak maksimumi od 31 do 37 stepeni Celzijusa, a u petak od oko +23 na zapadu do oko +33 na istoku regiona.

Za vikend promenjljivo oblačno i toplo ali bez ekstremne vrućine. Ponegdje, posebno u subotu može biti i grmljavinskih pljuskova. Vjetar umjeren, južni i jugoistočni, a dnevni maksimum od +24 do +31 stepen Celzijusa.

Objavljena prognoza do sredine septembra: Meteorolozi najavili izražene padavine - evo kad i gdje

U ponedeljak bi se preko nad trebao premjestiti jak hladan front koji bi ulovio sekundarnu ciklognezu nad Jadranom, dok bi se oko četvrtka još jedan hladan front preko Alpa spustio ka nama uz još jednu sekundarnu ciklogenezu. U takvim uslovima od ponedjeljka do sledćeg vikenda veoma nestabilno uz česte pljuskove sa grmljavinom ali i moguće grmljavinske nepogode.

Najnovija procjena akumulirane količine padavina daje da bi nad velikim dijelom regiona moglo pasti i oko 50mm taloga što bi ako ništa drugo uslovilo značajno ublažavanje suše.

Signal za osvježenje se pojačao i sada bi se od utorka pa tamo gde do oko 18. septembra temperature kretale oko ili čak malo ispod prosjeka, tako da bi osim padavina uslijedilo i osjetnije osvježenje koji bi obilježilo kraj ovogodišnjeg vrelog i sušnog ljeta.

Poslije 20. septembra bi ipak ponovo otoplilo tako da bi se poslije tog datuma temperature ponovo mogle kretati iznad prosjeka, ali ni blizu toliko kao sada i poslije ovog osvježenja smo sa ekstremnim vrućinama za ovu godinu završili", napisao je Čubrilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak