Potvrđena prijava protiv imama Amira efendije Mahića

7
Radiosarajevo.ba
Potvrđena prijava protiv imama Amira efendije Mahića

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) u BiH iz Kozarca Amir ef. Mahić, koji je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo, prijavljen je Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor.

Potvrđeno je za Nezavisne Novine iz prijedorske policije, odakle su, uz navođenja inicijala osumnjičenog, naveli da je izvještaj podnesen u srijedu.

"Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su 15. februara 2023. godine Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor dostavili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje protiv A.M. iz Kozarca", rekli su za Nezavisne Novine iz Policijske uprave Prijedor.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Bude li dokazana krivica Mahića, za to mu prijeti novčana ili zatvorska kazna do tri godine.

Inače, Ćamil Duraković, potpredsjednik RS, zatražio je obustavljanje istrage protiv Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem. Apeluje na razumno odlučivanje te poziva na dijalog i međusobno uvažavanje.

"Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno, te smo u četvrtak svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca", navodi Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak