Potrebne konkretne mjere za smanjenje pada izvoza tekstila, odjeće, kože i obuće iz naše zemlje

0
Radiosarajevo.ba
Potrebne konkretne mjere za smanjenje pada izvoza tekstila, odjeće, kože i obuće iz naše zemlje

Na nedavno održanoj Skupštini Asocijacije industrije tekstila, odjeće, kože i obuće (T.O.K.O.) Bosne i Hercegovine, koja se fokusirala na ključne izazove s kojima se ova industrija suočava, usvojeni su važni dokumenti i prezentirani relevantni poslovni pokazatelji.

Na Skupštini Asocijacije su usvojeni Izvještaj o radu, Plan rada Asocijacije u narednom periodu, te prezentirani osnovni pokazatelji poslovanja ove industrije u 2023. godini, te trendovi u razdoblju od 1. do 5. mjeseca 2024., u odnosu na isti period 2023. godine Prema dostupnim podacima, vrijednost izvoza bh. industrije T.O.K.O. u 2023. godini iznosila je 1.864.925.173 KM, što predstavlja porast od 1.68% u odnosu na 2022. godinu. U istom periodu, vrijednost uvoza je bila 2.394.143.843 KM, što je manje za 2.45% u odnosu na prethodnu godinu.

Analizirajući prvih pet mjeseci 2024. godine, zabilježen je izvoz u vrijednosti od 712.244.017 KM, što predstavlja pad od 12.3% u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je iznosio 974.647.774 KM, što je smanjenje od 4.8% u odnosu na isti period 2023. godine. Skupština je također bila prilika za diskusiju o budućim inicijativama, s posebnim naglaskom na rastuće troškove repromaterijala, energenata i izazove nedostatka radne snage. Naglašena je potreba za podrškom institucionalnih mjera koje bi unaprijedile poslovno okruženje i povećale konkurentnost sektora, prenosi portal Tuzlanski.ba.

Poslušajmo konačno struku o šumama i vodi: Spasimo budućnost na greškama iz prošlosti

Učesnicima je također predstavljena Strategija razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Federaciji Bosne i Hercegovine za period od 2024. do 2033. godine. Posebno je istaknuta prezentacija o izmjenama pravila o porijeklu u okviru Revidirane PEM konvencije, čije primjene započinju 1. januara 2025. godine, koju je održala Elma Demir, predstavnica Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Ova Skupština je označila važan korak u planiranju budućnosti industrije T.O.K.O. u Bosni i Hercegovini, s ciljem jačanja konkurentnosti i održivog razvoja u dinamičnom globalnom tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak