Poplave u BiH: "Hidrocentrala Mirze Teletovića se raspala kao kokica, a on jedva izvukao živu glavu"

2
Radiosarajevo.ba

Još do neki dan od Blidinja, preko Doljana i dalje Jablanice vodio je najkraći put od Splita do Sarajeva.

A onda je došla kobna noć s četvrtka na petak, nebo se spustilo na zemlju, kijamet neviđeni i nestalo je i ceste, i kuća, i, na najveću žalost, ljudskih života.

Od petka ujutro u fokusu su Donja Jablanica i Butorović Polje, ali situacija je ništa manje teška u dolini rijeke Doljanka.

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Stanje na poplavljenim područjima i dalje teško

"Oni barem imaju cestu do Jablanice", za portal Slobodna Dalmacija kaže Alija Zukić, čuvar kamenoloma u Kosnim Lukama. Nedaleko od njegove portirnice, cesta je naprosto zbrisana u dužini od par stotina metara. Dalje se ne može, a kako nema policije, on i nekoliko komšija uz cestu usmjeravaju saobraćaj.

"Malim autom dalje ne možete. Ostavite ga tu i idite na noge", savjetovao nas je u nedjelju ujutro.

Spasila nas ekipa iz Širokoga

I dobro da smo ga poslušali, jer smo u jednom trenutku zapeli i kao pješaci. Situacija se mijenja iz minute u minutu i ono što je do maloprije bila prometnica, odjednom postaje potok ili prava rijeka. Da nije bilo ekipe sa Širokog Brijega i njihovog prerađenog, supermoćnog Subarua, u jednom trenutku ne bismo mogli ni naprijed ni nazad.

Ante, Marko i Ivan iskoristili su slobodnu nedjelju, nakrcali auto potrepštinama i krenuli u Jablanicu.

Policija vrši uviđaj: U toku potraga za nestalima nakon poplava u BiH

"Kući nismo imali ništa pametnije raditi, a ovdje barem možemo lopatati", kažu za Slobodnu Dalmaciju, potvrđujući da u BiH, kada se desi ovakvo što, nestaju sve razlike što zemlju razdiru desetljećima.

"Da nama treba, pomogli bi Jablaničani", još će reći, prije nego što će preko trošne i opasne ceste preko vrha Pomen, zapravo jedine moguće veze, pokušati zaobilazno dostaviti pomoć. Neki od mještana Doljana pokušavali su im reći da se upuštaju u avanturu, ali oni nisu htjeli čuti riječ – odustanak.

Nema tih riječi, slike ili videa koji će dočarati ono što je zadesilo ovaj dio sjevera Hercegovine. Do jučer pitoma Doljanka i bujice s Čvrsnice odnijele su čak i mini hidrocentralu, što ju je podigla NBA zvijezda Mirza Teletović, inače rođeni Jablaničanin.

Ta njegova višemilionska investicija digla je na noge ekologe i mještane pa je centrala nedugo nakon što je puštena u rad morala biti ugašena.

Centrala ko kokica

"Pukla je ko kokica", kaže Arnel Sefer, koji je cijelo jutro proveo skupljajući s ocem trupce bora razbacane po cesti i uokolo. Računaju da dobro mogu poslužiti ove zime.

Gorske službe na terenu: Herojski napori u spasilačkoj misiji nakon poplava u BiH

Od mještana portal Slobodna Dalmacija doznaje kako je sam Teletović jedva izvukao živu glavu kada je krenulo nevrijeme. Zvali su ga iz nekog od nadležnih ministarstava da digne klapne na brani. Nakon što je to napravio, krenuo je svojim terencem nazad u Jablanicu, ali se ispred njega srušilo brdo. Isto se ponovilo kada je pokušao krenuti nazad prema Doljanima.

"Morao je na kraju ostaviti auto u Mirkama i kroz šumu i po blatu probijati se do kuće", kaže Arman Rizvić, koji je zaposlen u Teletovićevu kafiću u Jablanici.

Te sreće nije bila jedna mlada majka iz spomenutog sela. Bujica je udarila tačno u njihovu kuću, i to na mjestu gdje nikada nije bila zabilježena. Nesretna žena kćerkicu je držala za ruku i spasila joj život, dok je za nju bio koban udarac jednog stabla, piše " target="_blank" rel="noopener">Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak