Zbog najveće suše u BiH: 60 posto štete u poljoprivrednoj proizvodnji

1
Fena
Zbog najveće suše u BiH: 60 posto štete u poljoprivrednoj proizvodnji

Predsjednik Saveza "Organsko FBiH" Sejad Herceg izjavio je za Fenu da su organski proizvođači, kao i ostali poljoprivrednici, u ovoj godini su pretrpili velike štete zbog najveće suše u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko decenija.

Precizirao je da su svi poljoprivredni proizvođači imali više od 60 posto štete u proizvodnji, te da nije bilo pošteđeno ni stočarstvo.

"U više navrata smo napominjali da vremenske nepogode najviše sputavaju poljoprivrednu proizvodnju, bilo da su u pitanju poplave, snijeg, mrazevi ili suše kao u ovoj godini. Ipak neadekvatna institucionalna rješenja dodatno otežava posao poljoprivrednicima", istakao je Herceg.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Dodao je da je bez sistemskog pristupa rješavanju problema u poljoprivredi teško očekivati poboljšanje u tom sektoru.

Herceg je uputio apel vlastima na državnom i lokalnom nivou da podrže razvoj poljoprivrede formiranjem razvojno-resursnih centara koji bi aplicirali za sredstva različitih međunarodnih organizacija i fondova.

Podsjetio je da trenutno bh. poljoprivrednici zbog nemogućnosti da apliciraju za ta sredstva trpe značajne štete u odnosu na proizvođače iz drugih zemalja.

Zbog toga, ali i zbog nedovoljnih poticaja, bh. poljoprivrednici nisu konkurentni na tržištu.

"Neophodna je podrška države kroz poticaje, ali i na druge načine, jer se radi o proizvodnji hrane što bi trebao biti strateški cilj svake države", poručio je Herceg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak