Policija objavila kako su izgledali pozivi građana u pomoć: Alarmantno stanje na području HNK

2
Radiosarajevo.ba
Policija objavila kako su izgledali pozivi građana u pomoć: Alarmantno stanje na području HNK

MUP HNK je na svojoj službenoj web stranici objavilo bilten sa redoslijedom kako je izgledala noć na području ovog kantona.

Građani i građanke Hercegovačko-neretvanskog kantona su tokom noći, kako su bujične poplave krenule, izvještavale policiju i tražile pomoć.

Oko 02:00 sata ujutro u petak, dežurni PS Jablanica je obavjestio da je od vozača dobio prijavu kako je na putu M 17, u mjestu Komadinovo vrelo došlo do većeg odrona na kolovoz, te da je u potpunosti blokiran put M 17 Jablanica-Mostar. Dežurni PS Mostar Centar dobio je dojavu od vozača da je na putu M 17, u mjestima Grabovica i Drežnica došlo do odrona i pada stabla na saobraćajnicu, te da je u potpunosti blokiran put M 17 Mostar Jablanica. O svemu su obavješteni putna služba i Vatrogasna jedinica koji su izašli na navedeni lokalitet.

Pogledajte stanje u Fojnici nakon poplava: Lica ljudi govore sve

Oko 02:50 u policijsku stanicu Konjic telefonski se obratio M.B. iz Vatrogasne jedinice Konjic i obavjestio da je u mjestu Ostrožac, općina Jablanica, došlo do većeg odrona na dio regionalnog puta R 435 (Ostrožac – Buturović polje), što je uzrokovalo potpunu obustavu saobraćaja. Pošto uz taj dio puta paralelno prolazi željeznička pruga, usljed odrona onemogućen je željeznički saobraćaj Konjic-Jablanica. Upoznate ŽFBiH.

Policijska stanica Jablanica je zaprimila više telefonskih prijava od strane građana o štetama koje su uzrokovane velikom kišom, a koja je zahvatila Jablanicu i okolna mjesta i to: U 01:25 sati A.I. zatražila je pomoć jer joj voda ulazi u kuću u mjestu Pobrežje; u 1,50 sati M.A. iz Glodnica zatražio je pomoć jer mu voda prodire u kuću; u 01:55 sati A.A. iz Ostrošca zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću; u 1,55 sati NN lice je prijavilo da se u mjestu Ostrožac kod BC Demirović srušila podzida na put M 17 i da je jedna saobraćajna traka blokirana; u 02:00 sati NN vozač je prijavio da je u mjestu Komadinovo vrelo došlo do odrona, te da je u potpunosti blokiran saobraćaj putem M 17 Jablanica-Mostar. U 2,05 sati NN lice je prijavilo da je u mjestu Zdrava voda potpuno blokiran put M 17.

Pomozi.ba pokrenulo akciju za pomoć unesrećenim u poplavama u BiH

U 02:10 sati A.B. iz mjesta Zlate zatražila je pomoć zbog prodiranja vode u kuću; u 2,10 sati otpravnik vozova sa željezničke stanice Donja Jablanica prijavio je da je u Donjoj Jablanici voda srušila jednu kuću, te da je navodno nestalo jedno žensko lice koje mještani traže. 

S.K. iz mjesta Baćina zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću; u 2,25 sati M.Dž. iz Sarajeva prijavio je da se M.H. nalazi u vikendici u mjestu Ostrožac (put za Markovo) te da se betonska podzida srušila na kuću i ista ne može izaći; u 2,35 sati J.B. iz Donje Jablanice obavjestio je da je zbog velike vode jedno lice nastradalo.

U 02:45 sati NN lice je prijavilo da je u mjestu Zlate voda srušila jednu kuću, te da je jedno lice nastradalo, a da se za dva lica traga; u 3,00 sati O.B. iz Ostrošca prijavio je da je voda srušila betonski zid i da prijeti kućama, u 03:50 sati NN lice je prijavilo da u mjestu Ostrožac voda ulazi u kuće, te traži pomoć.

U 03:50 sati Operativni Centar PU Konjic obavjestio je da je u mjestu Ribički most zbog odrona blokiran saobraćaj Konjic – Jablanica. U 4,35 sati Dž.Š. iz mjesta Zlate prijavio je da je njegovog amidžu odnijela voda, te da ga mještani traže. O svemu su obavještene nadležne službe općine Jablanica, te preduzete sve potrebne mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak