Pogledajte kako izgleda Seonica prije i poslije katastrofe: Poplave ostavile za sobom pustoš i tugu

1
Radiosarajevo.ba

U mjestu Seonica, bujične poplave su nanijele veliku štetu, uništila puteve i kuće, noseći sve pred sobom.

Naselje Seonica smješteno je na sjevernoj strani Jablaničkog jezera, u kanjonu rječice Seončice. Od Konjica udaljeno je 30 km prema jugozapadu, a od Ostrošca 12 km prema sjeveru. Sastoji se od mahala: Donje, Gornje i Poretka.

U Seonici se nalaze dvije džamije, od toga je jedna u Donjoj, a druga u Gornjoj mahali. Ovdje izgrađena je oko 1833. godine i tekija nakšibendijskog reda i koristila se sve do 1912. godine.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: "Podsećanje na Peti oktobar 2000 - Rekoše i porekoše"

Džamija u Gornjoj mahali je  zatvorena  1920. godine i danas je u ruševnom stanju. Historijska građevina – Stara džamija u Gornjoj mahali, Seonica, proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Sada Seonica izgleda neprepoznatljivo nakon što je razorena katastrofalnim poplavama koje su se dogodile u petak, 4. oktobra.

''Kilometri puta više ne postoje. Skoro svi mostovi su porušeni. Električne energije nema, jer su svi stubovi odneseni ili porušeni. Građani su ostali i bez telefonskih linija'', naglasio je Husein Hodžić iz Civilne zaštite Konjic.

Za sada je potvrđeno da je jedna osoba poginula u Buturović Polju, a četiri se vode kao nestale.

Pogledajte kako izgleda Seonica prije katastrofe:

A ovako Seonica izgleda sada. Cesta je u potpunosti uništena, vodena bujica je odnijela sve sa sobom, domovi su srušeni i pričinjena je velika materijalna šteta.

Sve informacije o poplavama možete pratiti uživo na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minut OVDJE.

Više o poplavama u BiH čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak