UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Stižu spasilački timovi i pomoć iz regiona i EU

0
Radiosarajevo.ba
UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Stižu spasilački timovi i pomoć iz regiona i EU
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Katastrofa u Donjoj Jablanici

Obilne padavine tokom noći s četvrtka na petak prouzrokovale su strašne poplave u Bosni i Hercegovini. Najteže pogođena područja su Jablanica, Kiseljak, Fojnica i Vareš. 

Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba.

Situacija je, nakon razornih poplava i odrona okolini Jablanice u Bosni i Hercegovini, i dalje teška.

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Stižu spasilački timovi i pomoć iz regiona i EU

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Stižu spasilački timovi i pomoć iz regiona i EU

Prema službenim podacima, 15 osoba smrtno je stradalo u tom dijelu zemlje, a ekipe i dalje tragaju za nekoliko osoba u Donjoj Jablanici i Konjicu.

Voda i odroni uništili su desetke kuća i oštetili infrastrukturu. Na čišćenju terena i nalaženju nestalih rade pripadnici svih lokalnih, kantonalnih i federalnih službi, a angažovana je i vojska. Dio naselja Jablanice i Konjica i dalje je bez struje.

Više o poplavama u Federaciji Bosne i Hercegovine čitajte na linku OVDJE.

Događaje od prethodnog dana pratili smo OVDJE.

10:00

Stižu spasilački timovi i pomoć iz regiona i EU

Nakon što je Ministarstvo sigurnosti BiH putem Mehanizma Civilne zaštite Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju poplava u BiH, tokom noći se odazvalo desetak zemlja regiona i EU.

Spasilački tim iz Republike Hrvatske već je jutros stigao u bazu operacija i bit će raspoređen na području Jablanice, a spasilački tim iz Republike Srbije je ušao u BiH, i u popodnevnim satima se očekuju da budu na najugroženijim područjima. Pomoć MUSAR tima sa psima za potrage i ljudstvom uputila je i Republika Slovenija. Pomoć je ponudila i Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Češka, Turska...

Timovi će po prioritnim potrebama biti upućivani na najugroženija područja. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić će tokom dana obići spasilačke timove na terenu.

9:30

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Na dionici od Konjica-prema Jablanici trenutno mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć.

Otežano, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Prozor.

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Na putu Konjic-Borci-Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali putnička, kombi i terenska vozila mogu saobraćati OTEŽANO.

Na regionalnom putu R-408 Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen saobraćaj za vozila preko 7,5 tona do daljnjeg (alternativni pravci su u funkciji).

Obustavljen je saobraćaj na lokalnim cestama Dusina (Fojnica), Vrani, Gunjani, Bijelovići (Kreševo).

Kakvo je stanje na putevima širom BiH pogledajte na linku OVDJE

9:00

Bračni par Imamović u Jablanici izgubio osam članova porodice, sami pronalazili tijela

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić (Naša stranka), posjetila je Donju Jablanicu nakon tragičnih poplava. Podijelila je životne priče nekih od preživjelih građana.

"Pakao je prošao bračni par Imamović iz Donje Jablanice. Užas udara bujice, koja je nosila ogromne količine kamenja, zamijenila je nevjerica, jer su kuće njegove sestre i brata zbrisane s lica zemlje. Samo u jednom trenu izgubili su osam članova porodice. Ne mogu se oporaviti od šoka, pogotovo što su i sami učestvovali u potrazi pod ruševinama i pronalazili tijela svojih najbližih."

Pakao je prošao bračni par Imamović iz Donje Jablanice. Užas udara bujice, koja je nosila ogromne količine kamenja,...

Posted by Duska Jurisic on Saturday, October 5, 2024
8:50

Srbija šalje pomoć u Jablanicu 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će u nedjelju ujutru, 6. oktobra, za Jablanicu krenuti 36 pripadnika Tima za spasavanje iz Sektora za vanredne situacije sa 12 vozila na zahtjev Bosne i Hercegovine.
 
Dačić je kazao da pomoć stiže po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i u skladu sa pismom premijera Miloša Vučevića.

Ponuđena je i pomoć u inženjerijskim mašinama, bagerima, kamionima, kao i helikopteri za spasavanje.

"Kako je najavljeno iz Sarajeva, spasioci će biti upućeni u Jablanicu. Tim spasilaca kreće rano ujutru u 5 sati", izjavio je Dačić.

8:30

Odgođeni lokalni izbori i u Fojnici

Centralna izborna komisija BiH je jutros, na osnovu člana 14.2 Izbornog zakona BiH donijela Odluku o izmjeni Odluke o odgađanju održavanja Lokalnih izbora 2024. godine u osnovnim izbornim jedinicama u kojima je proglašeno stanje prirodne nesreće kojom se, osim u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu, izbori odgađaju i na svim biračkim mjestima u osnovnoj izbornoj jedinici Fojnica.

S obzirom na to da je Općinska izborna komisija Fojnica obaviještena da će navedena odluka biti razmatrana na sjednici CIK-a BiH, data im je instrukcija da sačekaju sa otvaranjem biračkih mjesta kako bi se sav izborni materijal bez kompromitovanja ponovo uz pratnju policije vratio Općinskoj izbornoj komisiji, naravno uz ustaljenu proceduru primopredaje materijala, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Novi datum za održavanje izbora u ovim općinama i biračkim mjestima bit će saopćen naknadno, kada se steknu uvjeti za održavanje izbora.

8:00

Izbori neće biti održani u Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Kreševu

Lokalni izbori neće biti održani u općinama koje su pogođene poplavama, konačnu odluku je donijela Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u subotu, 5. oktobra.

U Fojnici, koja je također pogođena poplavama, izbori su odgođeni na tri biračka mjesta. Radi se o jednom biračkom mjestu u Gojevićima, jednom u Dusini i jednom u Bakovićima.

Novi datum za održavanje izbora u ovim općinama i biračkim mjestima bit će saopćen naknadno, kada se steknu uvjeti za održavanje izbora.

Više o tome pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije