Podrška Solane reformi Ustava BiH

Radiosarajevo.ba
Podrška Solane reformi Ustava BiH


Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana razgovarao je jučer poslijpodne u Bruxellesu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o provedbi reformi u ovoj zemlji, a napose o prudskom procesu.

Solana je iskazao potporu prudskom procesu izražavajući očekivanje da će se i drugi politički faktori priključiti njegovoj provedbi. Posebno važnim drži ustavnu reformu i dogovor koji bi bio prihvatljiv za sve.

Prema njegovim riječima, unutarnji ustroj zemlje je prekompliciran i preskup, a ustavne odredbe protivne europskim konvencijama.

Solana je ranije istaknuo kako Europska unija ima plan za angažiranje EU-a nakon zatvaranja Ureda visokog predstavnika, no da to ovisi o spremnosti domaćih političara za provedbu reformskih procesa.

Predsjednik Čović istaknuo je kako nema alternative dogovoru predstavnika triju naroda o promjenama Ustava, istaknuvši pri tome da je pred BiH godina puna izazova zbog rastućih ekonomskih problema.

On vjeruje da bi s provedbom ustavnih promjena, uoči predstojećih Općih izbora, Bosna i Hercegovina bila u prigodi napredovati prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u. Bez dogovora o unutarnjem preustroju koje bi dovelo i do značajnog pojeftinjenja administracije, teško je očekivati promjene nabolje.

Zadržavanje sadašnjeg statusa, tvrdi Čović, onemogućilo bi zatvaranje Ureda visokog predstavnika i preuzimanje vlasti od domaćih političara 14 godina nakon okončanog rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Na kraju razgovora Čović je pozvao visokog predstavnika EU-a Solanu da posjeti BiH i mjesto Prud i time iskaže potporu političkim pregovorima.

vecernjilist.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak