Pod lupom: 'U Tuzli se i dalje ne poštuje Izborni zakon'

1
Radiosarajevo.ba
Pod lupom: 'U Tuzli se i dalje ne poštuje Izborni zakon'

Građani Bosne i Hercegovine u nedjelju, 6. oktobra, biraju novi sastav 111 općinskih te 31 gradskog vijeća, njihove načelnike i gradonačelnike te skupštine distrikta Brčko.

Glasnogovornik Koalicije Pod lupom Hasan Kamenjaković kazao je za Federalnu TV da je 755 građanskih nestranačkih posmatrača "poprilično nesmetano" pristupilo biračkim mjestima.

"Imali smo određene proceduralne izazove - lokalne izborne komisije i dalje ne dostavljaju odluke koji su posmatrači akreditovani za posmatranje na tim biračkim mjestima, ali to smo uspjeli da riješimo blagovremeno. Većina biračkih mjesta su otvorena u periodu od 7 do 7:15", kazao je on.

Lokalni izbori 2024: U ovom dijelu BiH građani cijepali listiće, nudili novac, nosili tuđe dokumente

Kamenjaković je napomenuo da su tzv. nove tehnologije na većini biračkih mjesta funkcionalne.

Istakao je, ipak, da zabrinjavaju neki propusti u određenim gradovima: "U Tuzli se i dalje ne poštuje Izborni zakon - liste na kojima se nalaze članovi biračkog odbora i dalje nisu okačene na način da se vidi pripadnost političkom subjektu, tako da se ne može vidjeti da li je možda bilo neke trgovine mjestima u biračkim odborima i slično".

Kamenjaković je podsjetio da je uloga posmatrača ogromna. Posmatranje, kazao je, ima odvraćajući karakter od činjenja izbornih nepravilnosti

"Mi radimo na prevenciji i spriječavanju direktnih izbornih nepravilnosti na terenu, ali pokušavamo na neki način doprinijeti tome da građani osjećaju da je njihova izborna volja zaštićena. Kada uporedimo stranačke posmatrača – a njih brojimo u hiljadama – a posmatračima međunarodne zajednice ili Koalicije Pod lupom – koje brojimo u stotinama - vidimo nesrazmjer. Upravo zbog toga često pozivamo građane Bosne i Hercegovine da se stave u ulogu posmatrača, da i oni sami sve nepravilnosti koje vide i uoče prijave Koaliciji Pod lupom, a mi ćemo dalje postupati po njihovim prijavama", poručio je Kamenjaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak