Počinju nesnosne vrućine, temperature već danas idu do 39 stepeni: Evo gdje će biti najgore u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Počinju nesnosne vrućine, temperature već danas idu do 39 stepeni: Evo gdje će biti najgore u BiH

U Bosni i Hercegovini u utorak, 9. jula, pretežno vedro.

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 15; Sokolac 18; Drvar, Široki Brijeg 20; Srebrenica 21; Bihać, Bugojno 22; Doboj, Livno, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla, Zvornik 23; Prijedor, Trebinje 24; Banja Luka, Bijeljina, Neum, Zenica 25; Gradačac 26; Mostar 27; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 945 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u zapadnim i južnim područjima. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 30 do 36, na jugu do 39 °C.

Priča naših hrabrih vatrogasaca: Kako smo spasili brata (2) i sestru (4) u Sarajevu

U Sarajevu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevna temperatura oko 35 °C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Nastavlja se period neuobičajeno visokih temperatura zraka, što bi uz povremeno povećanu naoblaku i sparno vrijeme u poslijepodnevnim satima, kod osjetljivih osoba moglo dovesti do jačanja tegoba vezanih uz njihove bolesti. Poželjno je prilagoditi aktivnosti svježijim i ugodnijim dijelovima dana, provoditi mjere zaštite od sunca i vrućine, te pratiti i pridržavati se uputa savjetodavnih službi.

Objavljena je prognoza do subote:

U srijedu 10. juli 2024., sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u višim područjima zapadne i sjeverozapadne Bosne. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na do 26, a dnevna od 32 do 28, na jugu do 40 °C.

Upozorenje BHMeteo: 'Pred nama visoke temperature, ali ima još nešto'

U četvrtak 11. juli 2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 °C. 

U petak 12. juli 2024., sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 38, na jugu do 41 °C. 

U subotu 13. juli 2024., sunčano i vruće. Vjetar slab, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 °C, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak