Početak procesa Brdo-Brijuni: Učestvuje i Predsjedništvo BiH

0
Radiosarajevo.ba
Početak procesa Brdo-Brijuni: Učestvuje i Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić učestvovat će danas, 8. oktobra na sastanku lidera Brdo-Brijuni procesa u Tivtu, Republika Crna Gora.

Bećirović, Cvijanović i Komšić učestvovat će na sastanku, na poziv predsjednika Republike Crne Gore Jakova Milatovića, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednice Republike Slovenije Nataše Pirc-Musar, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Protokolom sastanka lidera Brdo-Brioni procesa, u 11 sati predviđeni su zajednička fotografija i početak plenarne sjednice, a u 12.45 sati će biti konferencija za novinare.

Bursać poziva na promociju knjige: Sav prihod od prodaje ide dječaku iz Jablanice bez oba roditelja

Ovi samiti imaju za cilj unaprijeđenje odnosa između zemalja Zapadnog Balkana i zemalja Europske Unije.

Također se smatra da je ovo prilika da se ustanove dobrosusjedski odnosi i unaprijedi regionalna saradnja pored međunarodne. 

Proces Brdo-Brijuni je hrvatsko-slovenačka inicijativa koja je započeta 2010. godine koja ima za cilj jačanje povjerenja i saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i kako bi se njihov put ka EU ubrzao.

Članice ove inicijative su Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Srbija.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak