Počelo ispumpavanje vode: Klizište kod Kaknja mirno, nema većih problema

Radiosarajevo.ba
Tokom vikenda, na području općine Kakanj, počela je sanacija prirodne katastrofe zbog koje je prije više od sedam dana bilo ugroženo nekoliko naselja u blizini Kaknja, ali i zbog koje je privremeno bila blokirana dionica autoputa A1.

Kako je saopćeno iz Rudnika mrkog uglja Kakanj, u subotu je u večernjim satima počelo ispumpavanje vode iz akumulacije koju je formiralo klizište u dolini rijeke Ribnice, a nakon cjelodnevnih radova krajem prošle sedmice. 

Montirana je pumpa velikog kapaciteta i cjevovod, čime su stvoreni uvjeti za ispumpavanje vode iz akumulacije koja je nastala u podnožju odlagališta jalovine u površinskom kopu Vrtlište.

"Za ove potrebe pumpno postrojenje su nam ustupile Oružane snage BiH, te je postavljen cjevovod kroz koji se voda već ispumpava. Planirano je da na istu pumpu u narednim danima bude postavljen još jedan cjevovod dužine 700 metara i promjera 450 mm", stoji u saopćenju RMU Kakanj, iz kojeg ističu da je prioritet rješavanje ovih problema.

U saopćenju se dodaje i da je najviši nivo akumulacije bio 25. februara, a da se od tada akumulacija vode smanjuje, te da je do jučer nivo vode opao za 1.38 metara.

"Redovno se prati stanje klizišta. U posljednja 24 sata zabilježena su minimalna kretanja u centimetrima, tako da se može govoriti o smirivanju u svim njegovim ključnim tačkama: čelu, tijelu i nožici klizišta", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak