Počela nova školska godina i u ovim dijelovima BiH: Različiti razlozi za odgodu

0
Radiosarajevo.ba
Počela nova školska godina i u ovim dijelovima BiH: Različiti razlozi za odgodu

Sedam dana nakon ostatka Bosne i Hercegovine, školska 2024./2025. godina, počela je i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te Sanskom Mostu.

Sedam dana odgode početka nove školske godine u Sanskom Mostu bila je odluka donesena nakon zločina počinjenog u Gimnaziji Sanski Most. Također, ova ustanova će biti zatvorena na neko vrijeme. Nastavno osoblje i profesori Gimnazije će novu školsku godinu započeti u objektu Prve sanske škole, gdje je danas počeo prvi školski dan. U narednom periodu, pored osnovaca, bit će dom i za sanske gimnazijalce, a nastava će se odvijati uporedo. 

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, također je došlo do prolongiranja početka školske godine za sedam dana, a njen početak su obilježili protesti prosvjete. 

Neviđena katastrofa: Pukla brana u Poljskoj, ima mrtvih i nestalih, snimci su zastrašujući

Nakon održanog protesta prosvjetnih radnika HNK, Vlada ovog kantona sazvala je konferenciju za medije na koju je Sindikat prosvjetnih radnika odgovorio saopćenjem kako je to "način da javnost okrenu protiv njih, te pokažu da rade nešto kako ne treba". 

 "A da šamarima nije kraj govori i neslužbeni podatak da je na sud stigao zahtjev za zabranu štrajka, čime nam se 'između redova' prijeti od prvog sastanka. Ako je to istina i ako nas nezadovoljne vrate u učionice političkom sudskom odlukom, neće za obrazovanje učiniti ništa dobro, iako u svakoj prilici ističu koliko nas cijene. Bit će to njihova pirova pobjeda, pa ih podsjećamo na Pirove riječi: 'Još jedna takva pobjeda i mi smo izgubljeni'", zaključili su u saopćenju. U ponedjeljak ujutro, 9. septembra, unatoč protestima, održane su svečane manifestacije u osnovnim školama u HNK, prenosi Bljesak

Pogledajte kako je protekao prvi školski dan u Sarajevu, bila je i ministrica Hota-Muminović

Treći kanton u kojem nastava počinje sedam dana kasnije je Posavski kanton, a u njemu je prolongiran početak nove školske godine zbog - visokih temperatura.

Naime, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavskog kantona donijelo je odluku o odgodi početka nastave u svim osnovnim i srednjim školama za sedam dana, te novi Kalendar za školsku 2024./2025. godinu. Također, skraćeno je vrijeme trajanja zimskog raspusta, da bi učenici mogli završiti školsku godinu na datum kada se to dešava i u ostatku FBiH, te RS-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak