Plenković o kritikama što otvara most Hercegovina: 'Ako je kome krivo, žao mi je'

49
Radiosarajevo.ba

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u srijedu, 4. septembra, stigao je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, a boravak u našoj zemlji započeo je sastankom sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Nakon sastanka Krišto i Plenković su održali zajedničku konferenciju za medije

"Želja hrvatske vlade da se unaprijede odnosi, riješimo otvorena pitanja i da budemo snažna čvrsta, kontinuirana, stabilna podrška Bosni i Hercegovini na putu u Evropsku uniju", rekao je Plenković i dodao kako su se od njegove zadnje posjete Sarajevu okolnosti izmijenile nabolje.

Nogometni savez posvetio posebnu objavu Dijamantu Edinu Džeki: "Kapiten!"

"Evropsko vijeće donijelo je odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, smatram da je to itekako veliki korak, korak koji je početak jedne nove faze reformskog procesa, usklađivanja zakonodavstva ali i reformi, jačanja institucija i konkurentnosti", rekao je Plenković i naveo da smatra da će to dovesti do bolje perspektive za sve građane BiH, te da se tome itekako raduje.

Hrvatska i BiH su potpisale ugovor o evropskom partnerstvu, te je danas održana i sjednica na kojima su bili prisutni hrvatski eksperti. Naglasio je da će eksperti biti na raspolaganju Vijeću ministara BiH, prije svega, prenoseći svoje znanje i iskustva.

Pogledajte prve fotografije sa susreta Borjane Krišto i Andreja Plenkovića

Plenković je istakao kako se dobra saradnja dvije zemlje odražava i u ekonomskoj razmjeni koja bi ove godine, prema procjenama, trebala biti između 3.6 i 3.8 milijardi eura, što nas čini glavnim vanjskotrgovinskim partnerima.

"Želimo da na evropskom putu BiH riješi nekoliko zakonskih prijedloga koji su na dnevnom redu, zakon o sudovima, zakon o VSTV, granična kontrola i migracije" rekao je Plenković i uz nabrojane zakone dodao izborni zakon za koji smatra da je itekako važno usvojiti kako bi se pristupilo otvaranju pregovora.

Naglasio je da poštuju sva tri konstitutivna naroda i žele da Bosna i Hercegovina kvalitetno funkcioniše.

"Smatramo da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti u potpunosti ravnopravni. Smatramo da praksa koja je nastupila od 2006, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, nije dobra i kreira lošu atmosferu u kojoj se Hrvati osjećaju diskriminirano i podređeno. Takva situacija je po meni dugoročno neodrživa i štetna je za harmonično funkcioniranje Bosne i Hercegovine", poručio je Plenković.

Refik Lendo bez dlake na jeziku: 'Bošnjaci će vraćati kredit za most, a Andrej Plenković slikati'

Hrvatski premijer je odgovorio i na pitanja o kritikama zbog njegovog prisustva na današnjem otvaranju mosta Hercegovina navodeći da je uloga predstavnika Hrvatske 'čestitarska i posmatračka' i da je riječ o zajedničkom projektu.

"Ako je nekome krivo, meni je žao", poručio je Plenković.

Govorio je i o migracijama navodeći da dvije zemlje sarađuju i kada je riječ o sprečavanju nezakonitih migracija.

"Važno je da razmjenjujemo podatke, da sarađuju naše policije, da se fokusiramo na zakonite migracije, a da nezakonitim stanemo na kraj", rekao je Andrej Plenković.

Kakav je vaš stav o trasi koridora 5c? Odgovorite u našoj anketi.

/ Anketa

Smatrate li da je Neum zakinut, jer Koridor 5c ide prema Pločama?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (49)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak