Plenković nakon sastanka sa HDZ BiH: Prioritet je europski put, kao i ravnopravnost naroda

10
Radiosarajevo.ba
Plenković nakon sastanka sa HDZ BiH: Prioritet je europski put, kao i ravnopravnost naroda

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru u četvrtak, 5. septembra, je održan sastanak između izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine predvođenog predsjednikom dr. Draganom Čovićem i izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice na čelu s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, saopćili su iz HDZ BiH.

Izaslanstva su tokom sastanka govorila o nastavku ojačavanja snažne saradnje sestrinskih stranaka, s naglaskom na trajnu predanost zaštiti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i europski put BiH, relevantne reformske procese i strateške razvojne projekte.

Dragan Čović je ovom prilikom naglasio napore koji se ulažu za osiguravanje političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini, osobito uoči nadolazećih Lokalnih izbora, kao i nužnost žurnog
provođenja reformi kako bi se postigao napredak na europskom putu BiH.

Helez posjetio helikoptersku posadu OS BiH u Maglaju: Oni su ponos naše zemlje

Istaknuta je važnost daljnjeg osnaživanja suradnje sa sestrinskom strankom, koja svakodnevno doprinosi u naporima za izgradnju europske perspektive Bosne i Hercegovine. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je kako će Hrvatska demokratska zajednica nastaviti izvrsnu suradnju sa sestrinskim HDZ-om BiH na dobrobit hrvatskog naroda u BiH, kao i boljitka i stabilnosti čitave BiH. Zajednički prioritet je europski put BiH, kao i postizanje pune ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, što je važno radi funkcionalnosti i skladnih odnosa među narodima u BiH.

Na koncu sastanka, zaključeno je da ovaj susret iznova potvrđuje posvećenost snažnim međusobnim odnosima i zajedničkim naporima u usmjeravanju Bosne i Hercegovine na europskom putu, što je naznačeno kao ključno za dugoročni napredak, zajedno sa zaštitom Ustavom zajamčenih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda. 

Sastanku su nazočili i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ-a BiH Lidija Bradara, dopredsjednik HDZ-a BiH Toni Kraljević, glavni tajnik HDZ-a BiH Goran Božić, federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić", stoji u saopćenju HDZ BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak