'Plavi šljemovi nisu bili pristrasni u korist Bošnjaka'

Radiosarajevo.ba
'Plavi šljemovi nisu bili pristrasni u korist Bošnjaka'

Tokom unakrsnog ispitivanja bivšeg komandanta UNPROFOR-a Ruperta Smitha, odbrana Ratka Mladića istakla je da su “plavi šljemovi” Ujedinjenih nacija (UN) 1995. godine bili pristrasni u korist Bošnjaka, što je svjedok negirao.

Mladićev branilac Dragan Ivetić sugerisao je da UNPROFOR nije demilitarizovao bošnjačke enklave u istočnoj Bosni – Srebrenicu, Žepu i Goražde – iako mu je to bila dužnost prema sporazumu o proglašenju enklava za “sigurne zone UN-a”, potpisanom 1993. godine, javio je Justice Report - BIRN.

Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, genocid u Srebrenici i još sedam opština u BiH, te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce.

Potvrđujući da enklave nisu bile demilitarizovane i da je Armija BiH (ABiH) iz njih pokretala napade, Smith je, međutim, rekao da razoružavanje nije bilo zadatak UNPROFOR-a, već zaraćenih strana, a da su “plavi šljemovi” bili zaduženi da budu “svjedok” tog procesa.

Odgovarajući na pitanja Mladićevog advokata, Smith je potvrdio da je u februaru 1995. znao za “bar jednu” isporuku oružja Armiji BiH preko tuzlanskog aerodroma, oko čega je došlo do “napetosti” između UNPROFOR-a i NATO-a, koji je negirao da su avioni slijetali u Tuzlu.

Mladićev branilac tvrdio je da je Smith odluku o bombardovanju VRS-a poslije eksplozije na Markalama 1995. donio bez dokaza o krivici srpske strane. “Bio sam i ostao potpuno uvjeren u svoju tadašnju odluku”, uzvratio je Smith, ponavljajući da je zaključio da je granata na pijacu doletjela iz pravca na kojem su bili položaji VRS-a.




Upitan da li je u obzir uzeo i nalaz ruskog pukovnika UNPROFOR-a Andreja Demurenka po kojem granata nije mogla biti ispaljena sa položaja VRS-a, Smith je odgovorio potvrdno, naglasivši da se s tim nalazom nije složio. Prema optužnici protiv Mladića, minobacačka granata koja je 28. augusta 1995. ispred Markala usmrtila 43, a ranila 75 građana bila je ispaljena s položaja VRS-a.

Smith je posvjedočio i da je na meti vazdušnih udara NATO-a na srpske snage bilo i selo kod Kalinovika u kojem su sahranjeni roditelji optuženog Mladića. Svrha tog napada bila je da se pokaže da “Mladić nije u stanju da zaštiti ni posmrtne ostatke svojih roditelja”, rekao je Smith, javlja Justice Report - BIRN.

Na sugestiju branioca da je to ličilo na “lični sukob” između njega i Mladića, Smith je odgovorio: “Da, u smislu da sam nastojao da ga natjeram da se predomisli.” Suđenje Mladiću biće nastavljeno u utorak, 29. januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak