Njemački pasoš ponovo najvredniji, putna isprava BiH na sredini liste

Radiosarajevo.ba
Njemački pasoš ponovo najvredniji, putna isprava BiH na sredini liste
Prema Henley Passport indexu za 2018. godinu, najvredniji pasoš ponovo imaju državljani Njemačke, koji s putnom ispravom mogu slobodno ući u 177 zemalja.

Na drugom mjestu je pasoš Singapura (mogućnost ulaska u 176 zemalja bez vize), dok treće mjesto dijele putovnice osam država – Danske, Finske, Francuske, Italije, Japana, Norveške, Švedske i Velika Britanije (175 država).

Pasoš SAD-a nalazi se na diobi 16-19. mjesto zajedno s Portugalom, Irskom i Južnom Korejom (173).

O zemalja bivše Jugoslavije najvredniji pasoš imaju Slovenci na diobi 29-31. mjesta (167), potom državljani Hrvatske na diobi 46-47. mjesta (155), potom Srbije na 75. mjestu (119), Makedonije na diobi 82-85. mjesta (112), Crne Gore na diobi 87-89. mjesta (110).

Na 93. mjestu nalazi se pasoš Bosne i Hercegovine koji omogućava ulazak u 105 zemalja svijeta bez vize. Od zemalja bivše Jugoslavije samo je pasoš Kosova na diobi 186-189. mjesta (38) manje vrijedan od bosanskohercegovačkog.

Ipak, treba napomenuti da lista Henley Passporta ima dosta manjkavosti, a ključna je striktno insistiranje na pukom prebrojavanju zemalja u koje se može bez vize.

Od BiH su bolje rangirane pojedine europske zemlje – poput Turske i Rusije – čiji državljani mogu bez viza putovati u više zemalja, ali ne i u one najatraktivnije u Europskoj uniji (Šengen).

Analiza je obuhvatila pasoše 199 zemalja svijeta, a na posljednjem mjestu nalazi se putna isprava Afganistana koja bez vize omogućava ulazak u 24 države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak