Ovo je pet osuđenika koje je pomilovao Milorad Dodik

8
Radiosarajevo.ba
Ovo je pet osuđenika koje je pomilovao Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik pomilovao je pet osuđenika među kojima su i bivši pravobranilac Mirko Stojčinović i nekadašnji direktor bolnice u Doboju Mladen Gajić.

Dodik je svoje zakonsko pravo iskoristio, iako je Okružni sud u Banjoj Luci, u oba slučaja dao negativno mišljenje, piše Capital

Mirko Stojčinović je presudom iz jula 2021. godine osuđen na dvije i po godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, a presudu je u septembru 2022. godine potvrdio Vrhovni sud RS.

Marinović najavio saradnju s Barbarezom: "Cilj je stvarati igrače za A selekciju"

Također zabranjeno mu je da radi u državnoj službi.

Sudovi su utvrdili da je svojim propustima pričinio milionsku štetu Gradu Banja Luka u predmetima “Građa” i “Naš Dom”.

Međutim, zahvaljujući Miloradu Dodiku, Stojčinović se zbog svog kriminala neće naći iza rešetaka.

“Imenovanom se daje pomilovanje, potpuno oslobađanje od preostalog neizdržanog dijela kazne zatvora”, navodi se u odluci koju potpisuje Dodik.

S druge strane, bivšem direktoru bolnice u Doboju Mladenu Gajiću bit će izbrisana presuda za nesavjestan rad u službi kojom je osuđen na deset mjeseci zatvora, a koja je kasnije zamijenjena novčanom kaznom koju je platio.

Gajića je tužilaštvo teretilo da je sproveo postupak javne nabavke zaštitnih odijela i maski za potrebe bolnice, kao i za „Dom za starija lica Doboj“ pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci, ukupne vrijednosti 136.918 KM sa PDV-om.

Prema optužnici, umjesto ugovorene medicinske isporučena je nemedicinska roba, oštetio budžet grada Doboja za 82.320 KM. Ovaj novac Gajić je takođe nadoknadio.

“Mišljenje Okružnog suda u Banjoj Luci, koji je vodio prvostepeni krivični postupak, negativno je, a mišljenje Ministarstva pravde Republike Srpske je pozitivno”, navodi se u odluci o pomilovanju.

Pored ove dvojice, Dodik je pomilovao nekoliko ljudi sklonih nasilju, sa čime je nastavio svoju raniju praksu.

Amel Jašarević osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Mehmeda Ramića

Akt o pomilovanju potpisan je za Miletu Simeunovića iz Teslića osuđenog zbog nanošenja tjelesnih povreda i učestvovanja u tuči. Ove presude će biti obrisane iz evidencije.

Za nanošenje teških tjelesnih povreda 2020. godine Osnovni sud u Banjoj Luci je osudio Nenada Matića, kojem će presuda biti takođe obrisana.

Ljubomiru Banjcu iz Bosanske Gradiške osuđenom za ugrožavanje javnog saobraćaja, odnosno za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo motociklista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak