Ovo će zanimati sve Bosance izvan domovine: U Njemačkoj na snagu stupaju velike promjene

2
Radiosarajevo.ba
Ovo će zanimati sve Bosance izvan domovine: U Njemačkoj na snagu stupaju velike promjene

U Njemačkoj je odobren novi zakon. Naime, novi zakon odobrili su zastupnici Bundestaga, a govori o tome kako će njemačko državljanstvo moći dobiti osoba koja je nakon tri godine pokazala da se integrirala.

Osobe koje žive u Njemačkoj, a nemaju državljanstvo te zemlje, ubuduće će lakše može doći do njega.

Bundesrat, parlamentarno Savezno vijeće u kojem su zastupljene njemačke države, odobrilo je zakon koji su prethodno izglasali zastupnici Bundestaga.

SDA ne želi podržati Semira Efendića za načelnika

Kako do njemačkog pasoša? 

Naturalizacija će, primjerice, biti moguća nakon pet godina provedenih u Njemačkoj, a do sada je trebalo proći osam.

Njemačko državljanstvo bit će moguće dobiti i nakon tri godine ako je osoba pokazala "posebna postignuća u integraciji". 

Što se tiče ograničenja, svako ko želi njemački pasoš mora moći uzdržavati sebe i svoju porodicu. Djeca stranih roditelja dobit će državljanstvo po rođenju ako je jedan roditelj legalno živio u Njemačkoj pet godina, umjesto dosadašnjih osam.

Četiri dana rada, tri odmora: Ovo su rezultati testiranja četverodnevne radne sedmice u Njemačkoj

Radnici moraju dokazati znanje njemačkog jezika

"Svako ko je došao u Njemačku kao gostujući radnik ili u bivšu Istočnu Njemačku (DDR) kao ugovorni radnik mora dokazati svoje usmeno znanje njemačkog kako bi bio naturaliziran", piše Fenix Magazin. 

U prijevodu, više ne mora polagati ispit. Do sada su oni koji su bez svoje krivice bili ovisni o socijalnoj pomoći bili izuzeti od nekih uvjeta državljanstva, a sada će biti iznimki samo za određene skupine i slučajeve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak