Četiri dana rada, tri odmora: Ovo su rezultati testiranja četverodnevne radne sedmice u Njemačkoj

1
Radiosarajevo.ba
Četiri dana rada, tri odmora: Ovo su rezultati testiranja četverodnevne radne sedmice u Njemačkoj
Foto: Pexels / Ilustracija / Radnica

Neke su ga zemlje već testirale ili čak uvele, a u Njemačkoj je nedavno počeo pilot-projekt: 50 firmi testirat će četverodnevnu radnu sedmicu. 

Četiri dana rada, tri dana odmora. Mnogima to zvuči primamljivo. Istraživanje koje je naručila krovna organizacija njemačkih zdravstvenih osiguravajućih društava među 3000 zaposlenika obveznika socijalnog osiguranja pokazalo je prošle godine da bi većina željela promjenu. Za četverodnevnu radnu sedmicu bila je tijesna većina od oko 52 posto.

U anketi sindikalne Zaklade Hans Böckler, oko 81 posto sudionika reklo je da bi željeli četverodnevnu radnu sedmicu. Gotovo 73 posto njih reklo je da bi htjeli skratiti radno vrijeme samo ako bi primali istu plaću.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Postoje dva modela za četverodnevnu sedmicu: jedan je takozvani komprimirani, a već je ukorijenjen u zakonu u Belgiji. Isto je radno opterećenje, a zaposlenik ga obavlja u samo četiri dana – uz 40-satnu radnu sedmicu radni dan može se produžiti s osam na deset sati dnevno.

U drugom modelu radno vrijeme nije komprimirano, već skraćeno - zaposlenik više ne radi 40, već samo 32 sata sedmično - i obično uz istu plaću. Nekoliko zemalja - poput Velike Britanije, Španije i Islanda - već je testiralo ovu varijantu. Rezultat: zaposlenici su odmorniji, motiviraniji – i rjeđe odsutni.

Postoje vrlo dobri dokazi da je četverodnevna sedmica povezana s visokim razinama zadovoljstva, boljim zdravljem i većom ravnotežom između poslovnog i privatnog života, kaže Laura Venz, profesorica psihologije rada i organizacije na Univerzitetu Leuphana u Lüneburgu, za tagesschau24.

Prema Venz, zadovoljstvo zaposlenika je izuzetno važno. Što manje radite, to imate više vremena za druge stvari – kućanske poslove, brigu o djeci ili hobije. 'Zapravo ne želimo žrtvovati cijeli život zbog rada, već bi trebalo postojati nešto iznad toga.'

Prelazak na četverodnevnu radnu sedmicu u početku može biti neobičan i za zaposlenike i za tvrtke. 'To je zapravo nešto što otkrivamo - prve četiri sedmice prelaska na četverodnevnu sedmicu povezana su s povećanom razinom stresa jer ne možete jednostavno nastaviti raditi tačno kao prije', kaže Venz.

Stvari se trebaju presložiti, što iziskuje napor. 'Ali vidimo da se nakon otprilike četiri sedmice to vrlo dobro izjednačava i nastupa učinak navikavanja', kaže Venz. Tada se zaposlenici vraćaju na prethodnu razinu i imaju osjećaj da 'konačno rade učinkovitije i gube manje vremena'.

To je, naprimjer, bio slučaj u Velikoj Britaniji: 2022. godine 61 firma s oko 2900 zaposlenika testirala je četverodnevnu radnu sedmicu tokom šest mjeseci - a 56 njih odlučilo je zadržati taj model. Prema studiji, zaposlenici su bili uravnoteženiji i zdraviji, a produktivnost se čak povećala.

Pedeset firmi iz različitih djelatnosti sada sudjeluje u opsežnom projektu uvođenja četverodnevne sedmice u Njemačkoj. Univerzitet u Münsteru potom će naučno evaluirati rezultate.

Profesorica Venz ističe da je četverodnevnu sedmicu u nekim područjima teže implementirati nego u drugima, a zalaže se za potpuno restrukturiranje poduzeća. Firme  bi morale dobro razmisliti ko će preuzeti koje poslove i prema potrebi zaposliti više radnika, što bi naravno značilo više troškove.

'Potpuno razumijem da se pale sva zvona za uzbunu', kaže Venz, ali istovremeno podsjeća na manjak kvalificiranih radnika: 'Imamo tržište na kojem je raspon poslova vrlo velik, primjerice u polju sestrinstva.' četverodnevnu radnu sedmicu – usprkos svim izazovima koje nosi – mogao bi biti izvrsna poluga da poslodavce učini privlačnijima.

Trenutna situacija na tržištu rada omogućuje kandidatima da postavljaju zahtjeve i biraju svog poslodavca. 'I da, zašto onda ne bih odabrala onoga ko mi nudi četverodnevnu radnu sedmicu?' kaže Venz, piše t-portal

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije