Otkriveno kojim je američkim lobistima Vučić dao dva miliona eura

8
Radiosarajevo.ba
Otkriveno kojim je američkim lobistima Vučić dao dva miliona eura

Firma “Jorktaun Solutions LLC” nije poznata široj javnost u Srbiji. Njen vlasnik je Daniel Vajdich. Prema pisanjima medija, radio je u Odboru za spoljnu politiku Senata, gdje je bio zadužen za Evropu i Evroaziju. Bio je savjetnik u predsjedničkim kampanjama republikanaca – senatora Teda Kruza, guvernera Scotta Walkera i guvernera Mita Romnija.

Za tri godine lobiranja u SAD Privredna komora Srbije (PKS) platila je firmi "Jorktaun Solušns LLC" 1,3 miliona dolara, a do kraja 2022. za njene usluge izdvojiće još pola miliona dolara, pokazuju podaci do kojih su došle novine "Nova". Na spisku kontakata, koje je ta lobistička firma prijavila u vezi sa Srbijom, nalazi se i Richard Grenell, tadašnji specijalni izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo, i Matthew Palmer, u to vrijeme specijalni predstavnik za Zapadni Balkan.

U zvaničnom američkom registru FARA, u kom su registrovani svi lobisti iz SAD i objavljeni njihovi ugovori, nema informacija da je Vlada Srbije sa nekom lobističkom kućom u toj državi napravila aranžman. Međutim, to je učinila Privredna komora Srbije koja je sklopila više ugovora sa firmom Jorktaun Solutions LLC i to za 2019, 2020, 2021. i 2022. Posljednji je potpisan prije samo osam dana.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak